Jajce predstavljeno na festivalu u Antaliji

Podijeli članak:

Delegacija Općine Jajce na čelu s načelnikom Edinom Hozanom prisustvovala je sedmom po redu Festivalu „Stari grad“ u Općini Muratpaşa u Kaleiçiu – Antalija, koji je trajao četiri dana od 13. do 17. oktobra 2022. godine.

Jajce je ove godine dobila posebno mjesto u predstavljanju svog bogatog kulturnog i historijskog nasljeđa, prezentujući prirodne ljepote i nacionalne spomenike Jajca. Na ovogodišnjem Festivalu okupile su se 52 Općine iz 27 zemalja od Balkana do Europe, Sjeverne Afrike do Bliskog Istoka, te otočnih zemalja poput Irske i Malte. Delegacije gostujućih zemalja mogle su uživati u brojnim radionicama, umjetničkim radovima, razgovorima i druženjima na ulicama i trgovima povijesnog gradskog središta Antalije.

Svečanošću održanom na Univerzitetu Koç Suna i İnan Kıraç u Istraživačkom centru za mediteranske civilizacije predstavljen je glavni projekat 7. Festivala Stari grad u Kaleiçiu pod nazivom „Mjesto sjećanja i Kulturnog naslijeđa – Antalya Kaleiçi Houses“. Ovim projektom ispričana je priča o historiji kuća u „Živom, Starom gradu“ Kaleiçiu u Antalyi. Vrata koja se otvaraju u usku ulicu, skriveni prozori, velika dvorišta su samo od nekih komponenata kuća koji predstavljaju prostor za sjećanje i kulturno naslijeđe u sada već „Živom, starom gradu“ u Kaleiçiu.

Glavnu poruku ovog Festivala uputio Ümit Uysal, Načelnik Općine Muratpaşa u Kaleiçiu – Antalija kazavši „Bez obzira gdje se nalazili u svijetu, sva kulturna dobra su zajednička baština čovječanstva. Postoji velika potreba za ovakvim nepolitičkim prostorima. Kaleiçi Old Town Festival je demonstracija jedinstva i solidarnosti za naše buduće generacije. Ovim Festivalom izgradili smo trajne kulturne mostove između gradova širom svijeta“.

U sklopu posjete Turskoj, delegacija je posjetila i prijateljsku Općinu Sultanbeyli. Načelnik Hozan zahvalio je načelniku Hüseyinu Keskinu i Općini Sultanbeyli na dosadašnjoj saradnji i podršci uz želje da će ta saradnja biti nastavljena i u narednom periodu.

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U okviru projekta “Dani cirkularne ekonomije 2023.” , a kojeg implementira Centar za obrazovanje...

Uspješna akcija u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga izvedena je nedavno na području Jajca,...

NK GOŠK iz Gabele i FK Krupa u regularnom dijelu sezone Prve lige FBiH...

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za Klix.ba o sigurnosnoj situaciji...

Samo u protekle četiri godine našu zemlju napustilo je šest i po hiljada profesionalnih...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za Azeminu Šipragu iz Travnika koja ima rak dojke...