Jajce: Poznate predstave koje će učestvovati na Pozorišnim igrama BiH

Podijeli članak:

Najznačajniji pozorišni kulturni događaj u Bosni i Hercegovini Pozorišne/Kazališne igre BiH, 41. po redu, održat će se od 29.6. do 7.7.2022. godine.

U takmičarskom dijelu gledat ćemo sedam predstava koje su prošle selekciju, od 13. koliko ih je bilo u konkurenciji. Ključ grada Jajca ove godine, u devet festivalskih dana, brižno će čuvati doajen bosanskohercegovačkog glumišta Miodrag Miki Trifunov, saopćeno je ovo na Press konferenciji upriličenoj danas u Jajcu.

Na Press konferenciji selektor 41. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH dugogodišnji novinar, publicista, filmski kritičar, istaknuti kulturni radnik i dugogodišnji urednik Redakcije za kulturu FTV i BHT1, Dževdet Tuzlić, zvanično je objavio rezultate ovogodišnje selekcije Pozorišnih/Kazališnih igara BiH.

Prijavljeno je 13 predstava profesionalnih pozorišta, a prema odabiru selektora u Jajcu ćemo, gledati:

  • Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka, Nikola Pejaković: „Hrkači“, režija: Nikola Pejaković,
  • Narodno pozorište Sarajevo, Henrik Ibsen: „Hedda Gabler“, režija: Nermin Hamzagić,
  • Gradsko pozorište „Jazavac“ Banja Luka, Nikola Pejaković, Vida Davidović, Željko Stjepanović, Lana, Bastašić, Radmila Smiljanić, Tanja Šljivar i Armina Galijaš: „Banjaluka“, režija: Nikola Bundal,
  • Narodno pozorište Tuzla, William Shakespeare: „Hamlet“, režija: Zlatko Paković,
  • Narodno pozorište Mostar, Ivan M.Lalić „Heroji nacije“, režija: Goran Damjanac,
  • Hrvatsko narodno kazalište Mostar, Marina Petković Liker: „Kroz proces 10-6-93“, režija Marina Petković Liker,
  • Bosansko narodno pozorište Zenica, Benjamin Hasić: „Kuća“, režija Alen Šimić.

– Putujući uzduž i poprijeko geografskim dužinama i širinama Bosne iHercegovine, od Banja Luke, gdje je odiseja počela, preko Tuzle, Sarajeva,Mostara, Zenice i okončavši putešestvije u Bijeljini, nakon 47 dana obilaskaprofesionalnih pozorišnih kuća, okončao sam gledanje 13 prijavljenih predstavaza učešće na 41. Pozorišnim/kazališnim igrama u Jajcu. Odabrati 7, dakle više od 50 posto prijavljenih, i ne čini se preveć teškom zadaćom, a s druge strane, uzimajući u obzir različite parametre koji imaju svoje osobene specifične težine, zaista težak zadatak. Teška su vremena za umjetnost. Pri odabiru, potrebno je imati respekt prema činjenici da svaka teatarska kuća, rukovodeći se propozicijama, a i dugovječnom logikom Igara u Jajcu, prijavljuje svoje najbolje predstave. Treba uvažavati i vrednovati dramske tekstove koje su napisali domaći autori, iako to nije presudna determinanta. Kroz prizmu selekcije treba vrednovatii autorske poetike, ne samo etabliranih, već i reditelja koji su na početku karijere. I koji će, tek učešćima na festivalima imati šansu sagledati svoje mjesto ispod bh. pozorišnog neba. Imajući u vidu 4 decenije takmičarskih sezona, a 50 godina tradicije, za učešće je stigla i prijava jednog novostasalog profesionalnog pozorišta u našoj zemlji, pa je i to činjenica koja ima osobenu važnost, naglasio je Tuzlić.

Fikret Čančar, direktor JU Doma kulture Jajce i direktor 41. Pozorišnih/Kazališnih igara Bosne i Hercegovine osvrnuo na značaj samih Igara, ali i saopštio i druge detalje vezane za prateći program.

– Pripreme i sama organizacija krenula je prije dva i pol mjeseca kad smo odabrali selektora, odgledali smo neke predstave skupa, a neke je sam pogledao Dževdet Tuzlić. Za ove 20. poslijeratne Igre, ako uz ovu činjenicu dodamo tradiciju još iz 70-tih tek onda vidimo koliko su naše igre važne i zauzimaju značajnu ulogu u BiH. Želio bih se zahvaliti svojim prethodnicama Smiljki Brtan i Mevzudinu Duranoviću koji su mi bili, jesu i bit će mi podrška u organizaciji ovih Igara. Posebno bih se želio zahvaliti selektoru koji je imao razumijevanje za sve kroz šta smo prolazili kroz cijeli ovaj proces odabira i same organizacije, rekao je Čančar.

Edin Hozan načelnik općine Jajce i predsjednik Vijeća igara, izrazio je zadovoljstvo što je prijatelj grada i naših Igara Dževdet Tuzlić izabran za selektora.

– Nama Jajčanima veoma su značajne igre, o tom događaju se ne raspravlja hoće li ih biti ili neće, samo je pitanje na koji način i koliko trebamo uložiti truda, napora i financijskih sredstava. U protekle dvije godine bilo je veliko pitanje kako ćemo ih sprovesti zbog pandemije, dok u proteklim godinama nismo o tome razmišljali, već kako ćemo smoči snage da ih što bolje unaprijedimo kroz financijsku podršku. Jajce tih dana sasvim drugačije živi, družimo se s glumcima, kulturnim radnicama, eminentnim redateljima, kazao je Hozan.

Josip Topić predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce i član Vijeća igara govorio je o značaju kulture i na koji način sačuvati tradiciju svih naroda BiH.

– Današnji način života stavljaju u drugi ili treći plan nastavljaju našu kulturu. Sve ono što su naši stari stvarali i čuvali bacamo ka zaboravu. Jako je važno da mi gajimo te načine života i kulture kako je to nekada bilo i tako pokažemo naš identitet, naroda BiH, ali i onih drugih. Općinsko vijeće zajedno s općinskim načelnikom Edinom Hozanom podržavat će sve projekte koji se tiču kulture, nastojat ćemo osigurati sredstva kako bi se oni implementirali na najbolji način, zaključio je Topić

Stručni žiri Festivala činit će Darko Cvijetić, Dubravka Zrnčić-Kulenović i Sulejman Bosto, dok će Žiri publike predstavljati Pašaga Hodžić, Hajrija Alibegović, Tihana Burić, Josipa Kulenović i Alma Ribić.

Okrugli stol nakon svake predstave vodit će Zoran Mlinarević, profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a za izradu plakata Igara zadužen je Almir Kurt.

Bogat prateći program

Osim natjecateljskih predstava profesionalnih pozorišta/kazališta, očekuje nas i bogat prateći program najavljen na današnjoj press konferenciji.

Između ostalog publika u Jajcu će moći popratiti niz sadržaja među kojima su: izložba Umjetničke galerije BiH, Hommage preminulim kolegama umjetnicima Šerifu Aljiću, glumcu i dugogodišnjem direktoru Narodnog pozorišta Mostar i Šefiki Korkut-Šunje, glumici i Ključarki grada Jajca, dječja predstava, promocija knjige drama Hasije Borić (Nana Fata i Majka Nuru počesto izruži) i Večer poezije, Portret glumca, U čast nagrađenih, monodrama Vahida Durakovića “Prodavnica budućnosti” u kojoj igra Sanel Ugarak, te program za mlade (workshop pokreta i glume).

Moderator današnje press konferencije bio je Mevzudin Duranović, stručni savjetnik za kulturu.

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hasan Salihamidžić je nakon šest godina dobio otkaz na poziciji sportskog direktora minhenskog Bayerna,...

Nakon uspješno završene ekspedicije na „krov svijeta“ – Mount Everest, Tomislav Cvitanušić, bh. alpinista,...

Sinoć, 30. svibnja 2023. godine, u okviru manifestacije Hrvatsko proljeće Središnje Bosne, u kazališnoj...

Ošljak je najmanji nastanjeni otok u Hrvatskoj za koji se vjeruje da je bio naseljen...

Nogometaši Seville nakon trosatne drame i penala savladali su Romu u finalu Evropske lige...