Jajce: Potpisani ugovori sa mladim poduzetnicima

Podijeli članak:

Načelnik općine Jajce Edin Hozan potpisao je danas ugovore sa budućim mladim poduzetnicima o dodjeli sredstava namijenjenih poticaju zapošljavanja mladih. Kliko Muris, Antonio Šestan, Dženeta Huskić i Hamza Meštrovac su mladi ljudi čije su poslovne ideje ispunile uslove na Javnom pozivu za najbolje poslovne ideje za mlade za 2022. godinu.

Čestitajući na odvažnosti, hrabrosti, odlučnosti i sposobnosti da se upuste u privatni biznis, Načelnik Hozan je istakao da mu je ove godine posebno drago, jer su dva mlada poduzetnika odlučila da se vrate iz inostranstva u Bosnu i Hercegovinu, pokrenu svoj biznis i ostanu u Jajcu i u svojoj zemlji.

Projekat „Najbolje poslovne ideje za mlade“ Općine Jajce realizira se već sedmu godinu i usmjeren je ka poticaju mladim ljudima da kroz sufinansiranje pokrenu ili razviju vlastiti biznis. Cilj je poticaj poduzetništvu i samozapošljavanju mladih s područja općine Jajce kroz sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa. Općina Jajce na ovaj način želi potaći mlade da ne napuštaju svoj grad i svoju zemlju. Realizacija projekta podrazumijeva period od dvanaest mjeseci, a finansijska pomoć u vidu bespovratnih sredstava namijenjena je za pokretanje biznisa kroz najam poslovnog prostora, nabavku opreme, naknade za poreze i doprinose i ostale troškove u skladu s dostavljenim biznis planom.

Općina Jajce i ove godine prepoznala je dobre poslovne ideje i kroz bespovratna sredstva u iznosu od po 10.000 KM po korisniku podržala mlade Jajčanke i Jajčane. Proizvodnja kartonske ambalaže, razvoj turizma kroz smještaj u ruralnom području, car detailing i servis za održavanje vodovodnih i kanalizacionih instalacija četiri su ideje koje će u narednom periodu biti realizovane.

U sedam godine Općina Jajce izdvojila je gotovo 550.000 KM i podržala 71 ideju za pokretanje biznisa mladih Jajčana i Jajčanki. Općina Jajce jedna je od rijetkih općina u BiH koja na ovaj način podstiče mlade da se odvaže i otpočnu vlastiti biznis.

 

 

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Kada tražimo smještaj na putovanju, bazen će često biti razlog koji će nekom mjestu...

Ko napušta brod jer nije onako kako je zacrtao?

U dva dana video zapis je pregledalo preko 800 tisuća korisnika te mreže, a...

U polju, poviš džamije u rogatičkom selu Žepa, nalazi se misteriozno stablo šljive. Koja...

Sud u Gracu osudio je danas državljanina BiH (35) zbog pokušaja pljačke restorana brze...

Sve su češći nesrećni slučajevi povreda građevinskih radnika, ponekad i sa smrtnim ishodom. Prije...