JAJCE: Potpisani ugovori o sufinansiranju u oblasti stočarstva sa 30 korisnika

Podijeli članak:

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan i direktorica Muslim Aid Association Edina Šehić-Saliji danas su u Jajcu potpisali ugovore o sufinansiranju u oblasti stočarstva sa 30 korisnika s područja Jajca. Riječ je o projektu „Smanjenje siromaštva i osiguravanje hrane kroz donaciju steonih junica za 30 porodica u Općini Jajce“.

Nakon što je u maju potpisan Sporazum u oblasti stočarstva, objavljen javni poziv i donesena Odluka o izboru korisnika, današnje potpisivanje ugovora označilo je nastavak zajedničkih aktivnosti Općine Jajce i Muslim Aid Association. Projekat će osigurati osnovne resurse i vještine socijalno marginaliziranim porodicama koje žive u ruralnim područjima kako bi mogli poboljšati kvalitet vlastitog života.

Projekat zajednički sufinansiraju Općina Jajce (40%) i Muslim Aid Association Sarajevo (40%)  uz učešća krajnjeg korisnika u visini 20% cijene visokosteonih junica, a sve  sa ciljem razvoja i unapređenja stočarstva na području općine Jajce.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 156.151 KM, od čega krajnji korisnici učestvuju u iznosu od 24.570 KM, odnosno pojedinačno sufinansiraju iznos od 819 KM , dok će Općina Jajce za ovaj projekat izdvojiti 67.682,74 KM.

Projekat ima za cilj ekonomski osnažiti i povećati prihode kroz prodaju mlijeka i mliječnih proizvoda za 30 porodica i značajan je jer će doprinjeti povećanju stočnih grla na području općine Jajce, posebno u vremenu kada je važno svako ulaganje u poljoprivredu.

Naredne sedmice očekuje se isporuka prvih 20 steonih junica, a  preostalih 10 bit će isporučeno do kraja mjeseca.

(opcina-jajce.ba)

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Protekli vikend održana je Velika nagrada Monaka, a najbolje vozače Formule 1 pratili je...

U posljednje vrijeme naša reprezentacija je iz dijaspore dobila nekoliko kvalitetnih igrača (Dedić, Gazibegović,...

U okviru projekta “Dani cirkularne ekonomije 2023.” , a kojeg implementira Centar za obrazovanje...

Uspješna akcija u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga izvedena je nedavno na području Jajca,...

NK GOŠK iz Gabele i FK Krupa u regularnom dijelu sezone Prve lige FBiH...

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za Klix.ba o sigurnosnoj situaciji...