Jajce: Potpisani ugovori o dodjeli 20 plastenika

Podijeli članak:

Općinski načelnik Edin Hozan potpisao je danas ugovore sa dvadeset korisnika kojima su, po Javnom pozivu, dodijeljeni plastenici sa pratećom opremom. Peti je ovo projekat u oblasti razvoja poljoprivrede koji zajednički realizuju Općina Jajce i nevladina organizacija Muslim Aid Association. Ovaj put riječ je projektu plasteničke proizvodnje.

„Ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima” naziv je projekta kojim Općina Jajce i nevladina organizacija Muslim Aid Association ove godine sufinansiraju gradnju 20 plastenika površine od 100 metara kvadratnih sa sadnim/sjemenskim materijalom i sistemom za navodnjavanje.

Sredstva za nabavku plastenika obezbijeđena su u omjeru 40% iz budžeta Općine Jajce, 40 % sredstava donatora Muslim Aid Association i 20% sufinansiraju korisnici programa kroz startup paket. Glavni cilj projekta je smanjenje siromaštva i pomoć ekonomskom oporavku u općini Jajce pomaganjem siromašnih seoskih obitelji u uspostavi održivog poljoprivrednog poduzetništva.

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan zahvalio se nevladinoj organizaciji Muslim Aid na dosadašnjoj velikoj podršci i saradnji i na ovom, već petom po redu projektu koji zajedno realizuju i sufinansiraju Općina Jajce i ova organizacija.

“Na zadovoljstvo svih nas ovo su jako lijepi i korisni projekti i želim našim odabranim korisnicima čestitati uvjeren da će kroz plasteničku proizvodnju ostvariti korist za sebe, svoje porodice i zajednicu. Cilj ovakvih projekata je da od poljoprivrede na našem terenu dobijemo i mi kao zajednica, ali i vi kao pojedinci. Iz ovih razloga Općina Jajce ulaže značajna sredstva u poljoprivredu što ćemo nastaviti u budućnosti”, istakao je Načelnik Hozan.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 72.260 KM, a Općina Jajce učestvuje u sufinansiranju sa 26.960 KM.

Korisnici u projektu učestvuju u pojedinačnom iznosu od 630 KM. Projekat podrazumijeva i edukaciju za korisnike, promociju projekta i monitoring, a prema potpisanim ugovorima Muslim Aid Association će u naredne dvije godine pratiti proces proizvodnje kod odabranih korisnika projekata koji se obavezuju da plastenik ne smiju otuđiti ili prodati naredne tri godine.

Danas je, nakon potpisivanja ugovora održana i prva radionica edukacije iz oblasti plasteničke proizvodnje koja ima za cilj povećati nivo znanja i vještina korisnika projekta.

 

Podsjetimo, pravo na učešće u projektu imale su socijalno i materijalno ugrožene osobe i mlade osobe s područja općine Jajce koje posjeduju vlastito poljoprivredno zemljište ili je zemljište u vlasništvu članova uže porodice po pravoj liniji, kao i zemljište ustupljeno na korištenje ili u zakup u neposrednoj blizini stambenog objekta u kojem stanuju.

Pravo na dodjelu plastenika s dodatnom opremom nisu imala lica koja su dobila donaciju plastenika od općine, nadležnih ministarstava, humanitarnih i drugih organizacija u posljednje tri godine.

 

 

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...

– Zaokružite datum u svom kalendaru – napisao je Safet Sarajlić, poznati aktivista, najavljujući...