Jajce: Potpisan ugovor o dodjeli koncesije za Ski-centar ‘Ranča’

Podijeli članak:

U okviru postupka koji vodi Ministarstvo privrede SBK, ministar Nisvet Hrnjić u ime Srednjobosanskog kantona kao koncesora, potpisao je Ugovor o koncesiji za izgradnju, uređenje, opremanje, korištenje i održavanje skijališta na lokalitetu „Ranča” Općina Jajce s privrednim društvom Komotin d.o.o. Jajce.

Potpisivanjem ovog ugovora stečeni su zakonski preduslovi za investiranje Komotina d.o.o. u ovaj veoma značajan projekat koji je od velike važnosti za razvoj zimskih sportova i razvoj zimsko-planinskog turizma kako za Jajce kao turističku destinaciju, tako i za Srednjobosanski kanton.

Koncesija se daje na 30 godina, te je ovo peta koncesija na području našeg kantona, a koja se odnosi na skijališta.

Kraljevski grad Jajce već je nekoliko godina u žiži javnosti zahvaljujući skokovima s vodopada, a kroz nekoliko godina bit će poznat i po skijalištu Ranča koje je već nekoliko godina omiljeno mjesto posjetilaca iz centralnog i sjevernog dijela naše zemlje.

Ski centar Ranča od Jajca je udaljen 15 kilometara, a nalazi se na 1.280 metara nadmorske visine na obroncima planine Vlašić. Skijaški centar opslužuje jedan ski lift (vučnica) koji pokriva tri skijaške staze kategorisane kao lagane i srednje teške. Redovni posjetitelji su skijaši iz centralne i sjeverne Bosne i Hercegovine, uglavnom iz banjalučke regije.

Na Ski centru Ranče dosta je neiskorištenog potencijala, infrastrukture koja se može obnoviti, mogli bi se izgraditi moteli, urediti parking prostori, čime bi Ranča sigurno postala jedna od atraktivnijih skijaških destinacija u Srednjobosanskom kantonu.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slika Pabla Pikasa Buste de femme (Bista žene), koju je naslikao dvije godine prije...

U realnom svijetu stvarno ekonomsko tržište zahtijeva raznovrsnu radnu snagu, piše Večernji list BiH.

Anel Ahmedhodžić rođen je prije 24 godine u Malmeu, a odrastao je u gradskoj...

Na društvenim mrežama korisnici su podijelili snimak odmjeravanja snaga u potezanju konpoca između vojnika...

U kina u BiH 8. juna stiže finski ratni akcioni spektakl smješten u vrijeme...

Samo četiri sata nakon što ste pojeli orahe ili popili orahovo ulje, poboljšali su...