Search
Close this search box.

‘Jajce postaje predvodnik izvoza, uskoro kreće brendiranje i prijava za UNESCO’

Podijeli članak:

Josip Topić (HDZ BiH), predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce, u razgovoru za Večernji list u povodu današnjeg Dana općine govori o pomacima koji su napravljeni u odnosima partnera u vlasti u toj općini, a koji su se zatim reflektirali i na napredak u određenim gospodarskim segmentima te ističe kako je proračun, dijelom i razvojni, donesen prije nove godine, a njime se omogućuje provedba niza projekata.

Iz sredstava Razvojne banke ide se u smjeru obnove lokalnih prometnica, dok će na turističkom planu krenuti i aktivnosti u smjeru prijave određenih povijesno značajnih objekata na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. Istodobno, u ekonomskom je smislu Jajce jedna od onih općina koje su realizirale učinkovit set mjera za poduzetništvo, a na njezinu prostoru radi i proizvodi nekoliko značajnih gospodarskih subjekata koji su izvozno orijentirani.

Jajce, uostalom kao i sve lokalne zajednice u BiH, pokušava, shodno svojim mogućnostima, popraviti životni standard svojih stanovnika. Kako se nosite s izazovima te kakve su perspektive razvoja u idućem razdoblju?

– Što se tiče stanja u kojemu se nalazi Jajce, zasigurno je da je otežavajuća okolnost sama situacija u državi, a samim time i u općini. Međutim, nastojimo, a u tomu smo i uspjeli, imati određeni kontinuitet održavanja sjednica Općinskog vijeća, a time zadovoljavamo potrebe svih onih subjekata kojih se tiče rad Vijeća. Istodobno, perspektivu razvoja naše općine vidimo, prije svega, u pozitivnom ozračju kada je riječ o gospodarstvu. S druge strane, u razdoblju koje je pred nama koncentrirat ćemo se na turizam te u tu svrhu usmjeriti i energiju kada je u pitanju brendiranje grada na takav način. Koristim ovu priliku i kako bih svim stanovnicima Jajca čestitao Dan općine uz poruku kako ćemo nastaviti ulagati koliko je u našoj moći da se ova općina dodatno uzdigne u gospodarskom smislu.

Kako se odvijao proces formiranja vlasti nakon proteklih lokalnih izbora te u kojoj ste mjeri uspjeli u naumu Općinsko vijeće postaviti kao instituciju koja može biti nositelj pozitivnih promjena?

– Općinsko vijeće bilo je otežavajuće formirati zbog nekih političkih razloga. Naime, naš sadašnji koalicijski partner tada, nakon izbora, bez obzira na to što smo imali osam vijećnika, nije nas odmah prepoznao kao partnera. Međutim, kada su vidjeli da im to ne ide, ipak se moralo na to “pristati”. Nakon što sam imenovan za predsjedatelja Općinskoga vijeća, inzistirao sam da Vijeće jednostavno mora raditi, odnosno da se točke moraju naći na Vijeću. U tu smo svrhu ostvarili komunikaciju sa strankama i tako smo nastavili s radom. U ovom razdoblju realizirali smo niz sjednica te smo donijeli značajne odluke, počevši od investicija u poljoprivredu, preko odluka koje se tiču studenata pa do pomoći mladima pri prvom stambenom zbrinjavanju u neto iznosu od sedam tisuća maraka. S obzirom na to da je Jajce povijesni i turistički grad, pokrenuli smo određene aktivnosti kako bismo se opet prijavili za UNESCO. U tom kontekstu želim naglasiti kako smo donijeli značajnu odluku te ćemo ustrojiti povjerenstvo u suradnji sa svim relevantnim institucijama, a čiji će cilj biti odabrati tri-četiri značajna objekta koja imaju kulturni i povijesni značaj te bismo nakon toga krenuli u proces prijave za nominaciju tih objekata za UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

Informacije daju naslutiti kako je došlo do svojevrsnog popravka odnosa predstavnika dvaju naroda u vlasti. Je li to točno?

– Da, tako je. Moram reći kako smo svi doprinijeli tomu. Mi u HDZ-u BiH doprinijeli smo tomu, a iz SDA su iskazali volju da se nastavi s radom bez obzira na sve probleme. Također, posljednjih deset-dvanaest godina u Jajcu proračun nije bio usvajan u redovitoj proceduri. Mi smo ga sada usvojili prije nove godine te smo svi zajedno uložili energiju, a to nam daje prostor da se sve ono što je u proračunu dogovoreno može provesti. Prije svega tu mislim na određene projekte, a možda je i manje poznato da smo se uspjeli prijaviti za kredit Razvojne banke te smo dobili pet milijuna maraka. Nakon toga smo potpisali ugovor s izvođačima radova koji se odnosi na lokalne prometnice. Ove godine planiramo u raspodjeli još pet milijuna, a to će biti dovoljno za asfaltiranje 70 do 80 posto lokalnih prometnica. Dakle, usmjereni smo na poboljšanje stanja u infrastrukturi, a to je posebice značajno u kontekstu naših lokalnih zajednica i naselja. Učinili smo, dakle, sve kako bismo otkočili procese.

U kojoj je mjeri stabilizacija političkih odnosa na lokalnoj razini važan čimbenik u stvaranju uvjeta za snažniji razvoj gospodarstva?

– Šalje se poruka kako se može. Ključno je prihvatiti da smo mi tu gdje jesmo i da jedni bez drugih ne možemo živjeti. Na kraju, to je polazna osnova i samo s toga stajališta možemo raditi i djelovati. U ovom vremenu kada mladi odlaze naš prioritet je naći način kako pomoći mladima, stvoriti bolje političko i ozračje za daljnji razvoj naše općine, ono što možemo napraviti s ove lokalne razine. Na tomu ćemo i dalje raditi, odnosno usmjeravati naše aktivnosti.

Poznato je kako Jajce raspolaže brojnim potencijalima u prerađivačkim sektorima, poput onoga drvnog. Osim turističkih kapaciteta, koje su ostale ključne komparativne prednosti Jajca?

– Imamo razvijenu drvnu industriju, ali postoje određeni problemi u tom kontekstu koji se ogledaju kroz nabavu sirovina za proizvodnju. Unatoč tomu, drvna industrija ima kontinuitet kada je riječ o Jajcu i sigurno 4-5 poduzeća radi profitabilno. Istodobno, kada je u pitanju proizvodnja, imamo tvrtke kojima se možemo ponositi. Primjer je kompanija ThermoFLUX​, a koja zapošljava od 250 do 300 osoba. Također, tu su i BSI, Metaling i Metacomm… Dakle, općina ima razvijenu metaloprerađivačku industriju i ne može se reći da su tu male plaće. To je ono što nas izdvaja od drugih općina u županiji. Tu smo u prednosti, a značajno je za naglasiti kako Jajce svoje proizvode izvozi. I u tom području vidimo prostor za napredak, međutim, to uvijek prepoznaju naši gospodarstvenici. Ono što mi u javnom sektoru radimo za njih jest da im omogućavamo sve kroz odluke Općinskog vijeća. Kada je riječ o perspektivama daljnjeg razvoja, Jajce treba tražiti rješenja za industrijske zone te stvoriti situaciju za uvođenje olakšica za one koji bi investirali. No, treba podsjetiti kako je Jajce odlukom Općinskog vijeća oslobodilo komunalnih naknada tvrtke i obrtnike te smo jedna od rijetkih općina koja je to učinila. Činimo maksimalno sve što možemo, a shodno našim mogućnostima. Treba navesti i kako je naš proračun također jednim dijelom razvojni, a dio je predviđen za investicije u infrastrukturu. Istodobno, neke projekte koji se odnose na određena sela koja su do sada bila zapuštena prijavit ćemo i na više razine.

Vidljivo je kako je došlo do realizacije prvog dijela kapitalnog projekta brze ceste od Lašve do Nević Polja. Međutim, poznato je i kako je predviđeno da se prometnica nastavi preko Travnika do Jajca. Koliko je taj projekt važan za Jajce u ekonomskom smislu?

– Vidimo iznimnu perspektivu u realizaciji toga projekta. Projektna dokumentacija za navedeni projekt postoji, i to od Travnika do Jajca, a trebali bismo učiniti sve da se navedena prometnica počne graditi. Ta bi nam prometnica omogućila vezu s Travnikom kao sjedištem županije, a iznimno je bitno da prometne veze budu što kraće, posebice u kontekstu razvoja gospodarstva. U idućoj godini navedeni projekt trebalo bi uvrstiti u program investicija Federacije Bosne i Hercegovine kako bi se započelo s njegovom realizacijom. Vidjeli smo kako je nedavno potpisan ugovor za izgradnju prvog LOT-a na prostoru Nević Polja, a to otvara nove perspektive kada je riječ o prometnom povezivanju dalje prema Jajcu. Vrlo je značajno i da se ta prometnica nastavi prema Bihaću, što bi nam otvorilo novu perspektivu, posebice u turističkom smislu, ali i svim našim gospodarstvenicima koji bi tako svoje proizvode mogli plasirati lakše i uz manje troškove.

Malo smo izdvojeni zbog rješenja u Bosni i Hercegovini. S druge strane, cesta od Jajca do Banje Luke izrazito je zahtjevna, pa i neuvjetna u modernom vremenu kada imate veliki broj vozila u određenoj jedinici vremena. Taj dio prometnice također mora biti strateški riješen.

 

 

(vecernji.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Direktne strane investicije u BiH, prema prvim preliminarnim podacima Centralne banke, prošle godine su...

Konzumiranje šećera ne računa se samo onda kada pojedemo čokoladu ili kolač, ova supstanca...

Putovanje i fotografiranje oduvijek su išli “ruku pod ruku”. Gotovo da i nema onoga...

Francuski Luvr mogao bi da premjesti “Mona Lizu” u posebnu podrumsku prostoriju da bi...

Demineri su u protekloj godini očistili prostor od više od dva miliona kvadratnih metara...

Deficit javnih finansija u eurozoni iznosio je 516,3 milijarde eura ili 3,6 posto bruto...