Jajce: Policija upozorava na opasnost od požara

Svjedoci smo proljepšanja vremena u nekoliko prethodnih dana, za koje je karakteristično uređenje bašta i vrtova, te paljenje suhe trave i korova, koje je već izazvalo više nekontroliranih požara, piše Jajce Online.

-Da bi izbjegli neželjene posljedice po imovinu i ljude, ovim vas putem, upozoravamo da ste dužni poduzeti sve neophodne mjere i radnje, kako bi izbjegli širenje nekontrolirane vatre i izbijanje neželjenih požara i dovođenje u opasnost imovine i života.

Skrećemo pažnju da je općinskom odlukom stožera Civilne zaštite, zabranjeno paljene vatre na otvorenom prostoru i novčano je kažnjivo izazivanje požara, a ovisno o visini nastale materijalne štete i ugroženosti imovine, policija će poduzimati mjere iz svoje nadležnosti i kažnjavati počinitelje.

Upozoravamo da je tijekom 2020. godine na području nadležnosti PU Jajce, a prvenstveno neodgovornosti pojedinih građana izazvano 46 većih, od toga je 30 zabilježeno na području Općine Jajce, 10 na području Općine Donji Vakuf i 6 na području Općine Dobretići.

Što ne dvosmisleno ukazuje da je došlo do znatnog povećanja podmetanja požara za čak 200 posto, ali i zakonskog procesuiranja počinitelja.

Statistika pokazuje da je većina požara izazvana baš u ovo proljetno doba godine, a sve zbog neodgovornosti pojedinaca, upravo pri zanemarivanju opasnosti prilikom paljenja suhe trave, korova ili niskog rastinja.

Pri tome je nastala značajna materijalna šteta na šumama, voćnjacima, te na imovini građana (kućama, gospodarskim i pomoćnim objektima, kao što su i najnoviji slučajevi izazvanih požara prošlog vikenda, na području Jajca i D.Vakufa.

Također, molimo odgovorne građane da o svakom uočenom požaru, ili naznakama da bi do požara moglo doći, obavijeste vatrogasce na besplatni broj telefona 123, ili policiju na 122, kako bi mogli pravovremeno reagirati i zaštiti imovinu i javna dobra građana, te poduzeti mjere na otkrivanju i procesuiranju odgovornih, naveli su iz PU Jajce.

 

 

(Jajce Online)