Jajce: Plivske omahe pomažu da se religije upoznaju i zbliže

Podijeli članak:

Javna ustanova “Dom kulture Jajce” i ove godine domaćin je 15. Festivala duhovne poezije i muzike „Plivske omahe – bh. višeglasje“, koji je svečano otvoren kulturno-zabavnim programom folklornih grupa, a nastavljen koncertom duhovne i tradicionalne muzike.

Prisutni su mogli uživati u izvedbama lokalnih solista te igrama GFA “Bugojno”, KUD “Stari grad Jajce”, BZK “Preporod” Jajce i Udruge “Hrvoje Vukčića Hrvatinića”.

Plivske omahe, uz pozdrav suncu i ljetu, uvod su u brojna kulturna dešavanja u kraljevskom gradu, od kojih su najznačajnije bh. pozorišne igre.

– “Plivske omahe” su zamišljene kao festival koji će povezivati različitosti u jedan lijep i otkan bosanski ćilim. Publika imao puno razloga da bude u Domu kulture i da prati sve sadržaje koji smo im priredili, i naravno da ovo bude mjesto susreta, druženja i duhovne obnove, rekao je mr. Fikret Čančar, direktor Doma kulture Jajce te se zahvalio svima koji su pomogli da se ovaj festival održi.

Od osnivanja festivala, Medžlis Islamske zajednice Jajce aktivno je uključen u njegovoj organizaciji.

Ovaj festival uvijek doživljavam nekako iz nova. Festival je sama estetika umjetnosti, ono što izražavamo ili osjećamo u svojoj duši. Mi koji danas živimo 21. stoljeću u vremenu scijentizma, i desakralizacije, postoji jedna potreba da budemo što češće i što više na  ovakvim sadržajima kao što nam nudi naš festival,  rekao je prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce.

Gvardijan Franjevačkog samostana sv. Luke u Jajcu, fra Vinko Marković čestitao je na samom jubileju i osvrnuo na značaj festivala.

– Kod naših susjeda Roma kažu da najviše vole kišu, jer iza kiše dolazi sunce. Sjetimo se prethodnih godina što nam je pandemija uradila, a danas više toga nema i možemo slobodno uživati u životu i samim sadržajima. “Plivske omahe” su veliki događaj, ne samo za građane kraljevskog grada, već i puno šire, naveo je Marković.

Predsjedavajući OV Jajce, Josip Topić istkao je važnost kulture za jedan narod kao i za sam grad Jajce. On se osvrnuo i na sam značaj i kontinuitet održavanja festival.

– Nastojeći što jasnije objasniti nematerijalnu baštinu, njezinu vrijednost i ulogu koju ima u formiranju kulturnoga identiteta naroda Bosne i Hercegovine, zajednice ili čitave regije, od velike je važnosti prije svega definirati i objasniti pojam i značenje identiteta. U skladu s tim, zadovoljstvo mi je da mogu potvrditi da najvažniji kulturni identitet i nematerijalna baština kraljevskog grada Jajca predstavljaju „Plivske omahe“, rekao je Topić.

Generalni pokrovitelj festivala je Općina Jajce na čelu s načelnikom Edinom Hozanom koji je otvorio ovu kulturnu i duhovnu manifestaciju.

– Petnaest godina festivala ovakve vrste i posebnog značaja, ima samo naš grad Jajce. To je  jedna privilegija za grad i za svakoga od nas, da uživamo u onom što nam nude programom. Festival je poseban po mnogo čemu što nemaju drugi festivali u našoj zemlji. Pozivam sve građane da budu dio festivala i uživaju u svim sadržajima u narednim danima koji će im biti priređeni, istakao je Hozan.

Dom kulture Jajce ovu značajnu kulturnu manifestaciju organizuje u saradnji sa vjerskim i kulturnim institucijama iz Jajca uz svesrdnu podršku Općine Jajce i Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB.

Zatvaranje festivala je planirano za 15. maja svečanim programom u dvorani Doma kulture Jajce.

 

Plivska omaha

Drevni je običaj u Bosni i Hercegovini bio, a možda se i danas ponegdje može naći, da se na poseban, kultni način dočeka Jurjevdan ili Đurđevdan. Tako je i u Jajcu.Omaha je voda koju je prskao mlinski kamen. Osim što se smatralo da ona ima estetsku funkciju, vjerovalo se da poboljšava i zdravlje osobe koja se njom okupa ili umije.

 

Više fotografija možete pogledati na ovom linku.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U realnom svijetu stvarno ekonomsko tržište zahtijeva raznovrsnu radnu snagu, piše Večernji list BiH.

Anel Ahmedhodžić rođen je prije 24 godine u Malmeu, a odrastao je u gradskoj...

Na društvenim mrežama korisnici su podijelili snimak odmjeravanja snaga u potezanju konpoca između vojnika...

U kina u BiH 8. juna stiže finski ratni akcioni spektakl smješten u vrijeme...

Samo četiri sata nakon što ste pojeli orahe ili popili orahovo ulje, poboljšali su...

Kada tražimo smještaj na putovanju, bazen će često biti razlog koji će nekom mjestu...