Jajce: Otkupljeno je 1.168.888 litara mlijeka u prošloj godini

Podijeli članak:

Danas su s kooperantima, proizvođačima mlijeka, o cijenama i uslovima proizvodnje i otkupa mlijeka u Jajcu razgovarali predstavnici kompanije „Poljorad“ d.o.o. Turbe, koja je je na području Jajca prisutna od 2018. godine i kontinuirano se povećavao broj kooperanata.

Od 18 koliko ih je bilo na početku, danas „Poljorad“ s područja Jajca otkupljuje mlijeko od 129 kooperanata koji okupljaju gotovo 200 proizvođača mlijeka. Samo u prošloj godini od jajačkih proizvođača otkupljeno je 1.168.888 litara mlijeka.

Direktor ovog preduzeća Vahid Skrobo pohvalio je Općinu Jajce koja jedina na području Srednjobosanskog kantona premira mlijeko svojim proizvođačima, te cijeneći trenutnu ekonomsku situaciju i odgovorno ponašanje proizvođača mlijeka s područja Jajca, najavio povećanje cijena otkupa mlijeka u narednom periodu.

Načelnik općine Jajce Edin Hozan istakao je da je Općina Jajce opredijeljena za podršku razvoja poljoprivrede, posebno proizvodnju mlijeka, te je u tom smislu u ovoj godini i povećana visina premije za mlijeko na 0,12 KM po litri mlijeka.

– Stalno pratimo stanje na terenu i cilj nam je da imamo stabilnost u proizvodnji mlijeka na području naše općine. Kroz različite projekte podrške našim poljoprivrednicima nastojimo dati doprinos razvoju poljoprivrede. Redovno isplaćujemo poticaje, a naš posljednji projekat bio je u oblasti mljekarstva kroz nabavku steonih junica. Sve ovo u namjeri da se količina proizvedenog mlijeka ne smanjuje, već povećava. Za svaku pohvalu je najava povećanja cijene otkupa mlijeka Mljekare „Poljorad“, istakao je Hozan.

 

 

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ma koliko se mi lagali da to nije tako, u Bosni i Hercegovini su...

Slika Pabla Pikasa Buste de femme (Bista žene), koju je naslikao dvije godine prije...

U realnom svijetu stvarno ekonomsko tržište zahtijeva raznovrsnu radnu snagu, piše Večernji list BiH.

Anel Ahmedhodžić rođen je prije 24 godine u Malmeu, a odrastao je u gradskoj...

Na društvenim mrežama korisnici su podijelili snimak odmjeravanja snaga u potezanju konpoca između vojnika...

U kina u BiH 8. juna stiže finski ratni akcioni spektakl smješten u vrijeme...