Jajce organiziralo Okrugli sto na temu ‘Pristupačnost’

Podijeli članak:

Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Jajce, zajedno sa Koalicijom organizacija osoba s invaliditetom SBK/KBS danas je u Jajcu organiziralo Okrugli sto na temu „Pristupačnost“.

Dio je ovo projekta “Osnaživanje organizacija civilnog društva u socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom – EMPOWER” koji provodi Caritas BiH s partnerima, a financira Europska Unija. Projekat se provodi u sedam gradova u BiH, a doprinijeti će promjenama u kvalitetu djelovanja organizacija osoba s invaliditetom.

Osobe s invaliditetom se svakodnevno suočavaju sa socijalnim i fizičkim barijerama kao što su predrasude i stavovi prema invalidnosti, nepristupačnost objekata i druge arhitektonske barijere, te nepristupačnost informacija i komunikacijskog oruđa.

Cilj okruglog stola bio je upoznati se sa svakodnevnim socijalnim i fizičkim barijerama osoba sa invaliditetom, s fokusom na „Pristupačnost“ objektima. Razgovaralo se o potencijalnim projektima i prijedlozima kako bi se osobama s invaliditetom olakšale mnogobrojne prepreke koje sprječavaju osobe sa invaliditetom da samostalno i u potpunosti jednako s drugima učestvuju u svim područjima života.

Učesnike okruglog stola pozdravio je Rifet Agić predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Jajce.

U radu okruglog stola učestvovali su i načelnik Policijske uprave Jajce Bare Pršlja, članovi Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Jajce, Ivan Križanac predsjednik Udruženja „Most“ Vitez, Suljo Duranović predstavnik Udruženja „Vodopad ljubavi“ i Đevahira Šehović predsjednica Udruženja „NADA“. Bila je to prilika da članovi Udruženja predstave poteškoće s kojima se susreću, kako bi se glas osoba sa invaliditet čuo što dalje i kako bi zajednički došli do rješenja.

Načelnik općine Jajce Edin Hozan pozdravio je učesnike Okruglog stola i izrazio zahvalnost na pozivu, te istakao da se ovakva druženja trebaju održavati češće kako bi nas podsjetila i opomenula da ne smijemo zaboraviti osobe s invaliditetom, te da svaki dan trebamo raditi na poboljšanju uslova života za ovu kategoriju našeg stanovništva.

– Posebno se divim ovim ljudima koji su uprkos svemu veselog duha, puni entuzijazma i volje za životom i koji su zadovoljni onim što od života dobijaju, kazao je Hozan.

Načelnik Policijske uprave Jajce Bare Pršlja pozvao je prisutne i sve građane koji primjere kršenje prava osoba s invaliditetom da se obrate nadležnim institucijama i svaki prekršaj prijave na broj 122, te istakao da su ovakvi sastanci važni kako bi se čuli problemi osoba s invaliditetom i tako policija i policijski službenici bili od koristi osobama s invaliditetom.

 

 

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Reporteri skopske Televizije Telma otkrili su i mjesto gdje je zakopan Panče Žežovski, ubijeni...

Ljekar trebinjskog Doma zdravlja Aleksandar Babić izgubio je bitku za život. Priča o doktoru...

Memorandum o razumijevanju u cilju očuvanja, razvoja i promocije na domaćem i međunarodnom tržištu...

Policijski službenici Federalne uprave policije u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, a...

Red Sea Film Festival u Saudijskoj Arabiji  započeo je svoje treće izdanje, a na...

Reprezentacija.ba kao partner Sofascore donosi statističke podatke bh. internacionalaca za mjesec novembar.