Jajce: Održan sastanak sa predstavnicima kolektiva Metalleghe Silicon

Podijeli članak:

Nakon što su iz preduzeća „Metalleghe Silicon“ d.o.o. Mrkonjić Grad najavili gašenje sve tri peći u poslovnoj jedinici broj 1 u Jajcu, načelnik općine Jajce Edin Hozan pismom se obratio menadžmentu ovog preduzeća izražavajući zabrinutost zbog novonastale situacije, tim više što ova kompanija u Jajcu upošljava 160 radnika.

U uvjerenju da će menadžment ovog preduzeća ipak iznaći rješenje, a obustava biti privremena, Načelnik Hozan je ponudio pomoć lokalne zajednice u prevazilaženju nastale situacije, kako bi ova fabrika, jedan od simbola općine Jajce, nastavila s uspješnim poslovanjem u punom proizvodnom i kadrovskom kapacitetu.

Tim povodom danas je u kabinetu nčelnika održan je zajednički sastanak s predstavnicima menadžmenta ovog kolektiva. Sastanku su prisustvovali ministar privrede u Vladi SBK/KSB Nisvet Hrnjić, predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Josip Topić, Amila Hadžić v.d. pomoćnik Općinskog načelnika za privredu, Gianmichele Foglia prokurist i komercijalni direktor Grupacije Metalleghe S.p.A. i Jelena Kuridža direktor „Metalleghe Silicon“ d.o.o. Mrkonjić Grad.

Komplikovani odnosi na tržištu gotovog proizvoda i činjenica da je veliki broj kupaca ugasio proizvodnju, a prevashodno visoka cijena i nedostatak električne energije razlozi su za obustavu proizvodnje, istakli su predstavnici kompanije „Metalleghe Silicon“ d.o.o. Mrkonjić Grad.

Sa željom da ova kompanija i dalje bude garancija egzistencije i razvoja i da ne dođe do otpuštanja radnika, Općina Jajce i Ministarstvo privrede SBK/KSB spremni su pomoći u ostvarivanju kontakata i povezivanju ove kompanije s Vladom Federacije BiH i resornim ministarstvima, te elektroprivredama BiH i HZHB kako bi se dogovorila cijena električne energije koja bi poslovanje ove firme učinila rentabilnom. U tom pravcu već od danas kreću aktivnosti, a iz kolektiva Metalleghe Silicon, ukoliko uspiju riješiti ovaj problem, obećavaju nastavak svoje društveno korisne aktivnosti prema lokalnoj zajednici.

Općina Jajce je već i ranijih godina pomagala u iznalaženju rješenja pri dogovorima o formiranju cijena električne energije, a nije izostala ni ažurnost Općinskog vijeća Jajce u donošenju odluka u dodjeli koncesija za ovaj kolektiv.

U želji da ovaj sastanak poluči partnerski odnos u traženju rješenja dogovoreno je da investitor Općinu informiše o svojim koracima i planovima, posebno kada je u pitanju sudbina radnika.

 

 

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slavni glumac Serhio Kalderon preminuo je u 77. godini. Holivudska zvijezda, poznat po svom...

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola, odlučila je danas Vlada Srbije.

Reprezentativcu Bosne i Hercegovine Anelu Ahmedhodžiću od danas je dodatno skočila vrijednost na specijaliziranom...

Za srijedu, 7.6.2023. godine, zakazana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Sjednica će...

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH...

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno...