Jajce Online
JAJCE KULTURA

Jajce: Obnovljen kabur Gazijinom šehidu iz 1527. godine

Jajce su osvajala dva najslavnija osmanska sultana. Mehmed Fatih i Sulejman Veličanstveni. Fatih ga je osvojio 1463. godine. Lično je boravio u Jajcu. Formirao je bosanski sandžak i za njegovo prvo sjedište izabrao kraljevski grad Jajce.

Međutim, do kraja iste godine Madžari su uspjeli preoteti od Osmanlija dio nekadašnjeg Bosanskog kraljevstva a s njim i Jajce. Oni su u osvojenom dijelu Bosanskog kraljevstva formirali dvije svoje banovine, jajačku i srebreničku.

Od 1463. do 1527. u Bosni su se vodile ceste bitke između Madžara i Turaka a na granicama te dvije madžarske banovine.

Prema jajačkoj lokalnoj predaji, osmanski sultan Sulejman sedam godina držao je Jajce pod opsadom ali ga nije mogao zauzeti. Navodno je boravio sjeverno od grada u čadorima postavljenim na poljanu koja je zbog toga dobila naziv Carevo Polje. Naravno da nije boravio toliko dugo, ali ta predaja govori o dugotrajnim borbama Madžara i Turaka oko Jajca. Prema narodnim predajama, njegov sestrić, Gazi Husref-beg, poručio mu je da će on u njegovo ime osvojiti Jajce kada već on (sultan) ne može. Naravno, ovaj dio price je napuhan kako bi pokazao da su Bošnjaci bolji ratnici od Turaka.

PROČITAJTE JOŠ:   Preminuo glumac iz serije "Urgentni centar"

Gazija je krenuo na Jajce iz dva pravca. Jedan preko Gostilja i Hranča, a drugi dolinom Vrbasa.

Prema narodnoj predaji prvi šehid poginuo je na ovom drugom pravcu, nadomak Jajca gdje je i ukopan. Stoljećima su stajali njegovi nišani.

Krajem 19. stoljeća u blizini tog kabura, koji se nalazi u velikoj obali, izgrađena je pilana.
Za vrijeme Drugog svjetskog rata Fehko Šehalić bio je jedan od najvažnijih lokalnih partizana. Nakon rata, komunisti su oduzeli pilanu od švapskog vlasnika. Fehko je dobio zadatak da je vodi i razvije što je i učinio u narednim godinama.

PROČITAJTE JOŠ:   Dvije škole iz Jajce podižu ekološku svijest kod učenika

U tom vremenu očistio je prostor oko kabura i zaštitio ga ogradom. Do 1992. ta firma (Šipad- Šedinac) održavala je kabur. Za vrijeme srpske okupacije 1992-1995. nadgrobni nišani su uništeni. Novi posjednik zemljišta, vlasnik firme Nasup, odlučio je svojim sredstvima obnoviti porušeni spomenik Gazijinog šehida. Obnovljen je u maksimalno ranijem izgledu. Radove je izveo Meštrovac Besim. Meni se jako sviđa kako je obnovljen. Čestitam investitoru i izvođačima, napisao je Amir Kliko, doktor historijskih nauka.

Povezane vijesti

Jajački vodopad tjera na divljenje i one najtvrđeg srca

admin

Kako je u Jajcu otkriven podzemni hram kome se klanjalo pola svijeta

admin

Jajce, Jezero i Šipovo organiziraju eko regatu

admin