Jajce obilježilo svojih 627 godina, dodijeljena priznanja najzaslužnijima

Podijeli članak:

Jedan od najstarijih gradova koji brižno čuva veliki dio historije naše zemlje, Jajce je obilježio 627 godina od prvog spomena u pisanim dokumentima. Tim povodom na svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodijeljena su priznanja najzaslužnijima za doprinos razvoju općine i njenoj promociji.

Prvi put spomenuto u dokumentima Dubrovačke republike 1396. godine, Jajce kroz stoljeća i različita društvena uređenja svjedoči temeljima bosanske državnosti. Područje s 30 nacionalnih spomenika te bogatom prirodom nastoji zadržati svoj najveći resurs, ljude. Najzaslužnijima na ceremoniji obilježavanja Dana općine Jajce su dodijeljena priznanja.

„Cijeli život ako neko ima volju, a ja imam privilegiju da mogu i mislim da je to zaista privilegija – nije mi teško, da mogu pomoći ne samo svom narodu, nego i bilo kome drugom“, kazao je dr. Ivica Brizić, dobitnik Plakete Općine Jajce.

Zahvalnicu Općine Jajce dobio je Sinanudin Smajić: „Moj krajnji cilj jeste da nas bude što manje siromašnih i što manje onih osoba u potrebi, a da im mi nismo došli. Trenutno u Jajcu nema takvih“.

Nagrađene su i tri jajačke zlatne studentice. Civilna zaštita priznanjem je nagradila sedam članova jajačke Gorske službe spašavanja, za uspješnu misiju pomoći unesrećenima u Turskoj.

„Naša je dužnost da ljudima pomažemo, mi smo se za to obučavali, mi smo za to opremljeni i to je naša obaveza, tako da smo i odgovorili na tu našu obavezu“, istakao je Safet Karadžić, predsjednik GSS-a – stanica Jajce.

Potvrda uspjeha ‘kraljevskog grada’ u protekloj godini su i titule top destinacija u SBK, s najvećim brojem ostvarenih dolazaka te Zvijezda turizma. Različitim projektima doprinose razvoju, te nizom poticajnih mjera naročito za mlade, nastoje doprinijeti ostanku.

„Organizacijom raznih događaja i manifestacija, upravo u toj oblasti tokom ljetnog perioda, zaradili smo i tu prestižnu nagradu Zvijezda turizma, na koju smo posebno ponosni“, kazao je jajački načelnik Edin Hozan (SDA).

Predsjedavajući Općinskog vijeća Josip Topić (HDZ BiH) istakao je kako je Jajce jedna od vodećih općina kada je u pitanju izvoz u SBK-u:  „Naš glavni cilj je da mi pomognemo privredi, pored turizma i svim drugim granama privrede, što i radimo“.

Nadležni u gradu na obalama Vrbasa i Plive posebno su ponosni na multietničnost, te na odluke koje zajednički donose, što bi poručuju, trebala biti prava slika BiH.

 

 

federalna.ba

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ma koliko se mi lagali da to nije tako, u Bosni i Hercegovini su...

Slika Pabla Pikasa Buste de femme (Bista žene), koju je naslikao dvije godine prije...

U realnom svijetu stvarno ekonomsko tržište zahtijeva raznovrsnu radnu snagu, piše Večernji list BiH.

Anel Ahmedhodžić rođen je prije 24 godine u Malmeu, a odrastao je u gradskoj...

Na društvenim mrežama korisnici su podijelili snimak odmjeravanja snaga u potezanju konpoca između vojnika...

U kina u BiH 8. juna stiže finski ratni akcioni spektakl smješten u vrijeme...