Search
Close this search box.

Jajce: Obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Podijeli članak:

Zajedničkim polaganjem cvijeća na spomen-obilježja i Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Jajce danas je u Jajcu obilježen 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća prethodilo je polaganje cvijeća na Spomen fontanu oslobodiocima Jajca, Centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Jajca i Spomen obilježje poginulim braniteljima HVO-a. U ime Općine Jajce cvijeće na spomen obilježja u Jajcu položili su načelnik općine Edin Hozan i predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce.

U povodu 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, organizacije proistekle iz odbrambeno-oslobodilačkog rata zajednički su položile cvijeće na Spomen obilježje poginulim braniteljima HVO-a i Centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Svečana sjednica bila je prilika za prisjećanje na 1. mart 1992. godine. Na današnji dan, prije 32 godine Bosanci i Hercegovci na referendumu, odlučili su da Bosna i Hercegovina bude samostalna i nezavisna država svih naroda i narodnosti koji u njoj žive. Bosna i Hercegovina postala je nezavisna država koju je priznala cijela Europa i svijet.

Čestitku građanima Jajca i Bosne i Hercegovine uputili su predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Josip Topić i Načelnik općine Jajce Edin Hozan.

Govoreći o važnosti obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti BiH, predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Josip Topić istakao je kako je na današnji dan 1992. godine Bosna i Hercegovina proglasila svoju nezavisnost, odlučna u svojoj volji za slobodom i gradnjom bolje budućnosti za svoje građane, te dodao:

„Danas slavimo ne samo dan kada smo postali slobodni, već i dan kada smo preuzeli odgovornost za našu budućnost, dan kada smo krenuli graditi društvo koje se temelji na demokraciji, vladavini prava i poštivanju ljudskih prava. Dok slavimo našu neovisnost ne smijemo zaboraviti naše poginule, nestale i ranjene koji su položili svoje živote za našu voljenu nam domovinu. Njihova žrtva ne smije biti zaboravljena, već nas treba podsjećati na važnost slobode i neovisnosti koju danas uživamo. Neka ovaj dan neovisnosti bude prilika za ponos, ali i za promišljanje o našoj budućnosti. Neka nas podsjeti na važnost zajedništva, tolerancije i poštivanja različitosti. Neka nas potakne na daljnje zalaganje za napredak naše domovine, kako bismo osigurali bolju budućnost za sve naše narode i buduće generacije“.

Načelnik općine Jajce Edin Hozan izrazio je zadovoljstvo što se u Jajcu svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježava Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, posebno ističući zajedničko odavanje poštovanja prema onima koji su svoje živote dali za domovinu.

„Sretan sam što u slobodi i miru možemo obilježiti za nas ovaj veoma važan datum, ali isto tako sretan sam što smo izrazili poštovanje onima koji su najzaslužniji za ovo što mi danas imamo, naši poginuli borci i branitelji i svi drugi koji su dali život za nezavisnost i slobodu naše domovine. Nadam se da ćemo tu slobodu i mir znati održati i očuvati dok god postoji život na ovim prostorima, da će naša buduća pokoljenja imati vječnu slobodu i mir, ali i bolji i sretniji život i blagostanje u budućnosti, za što se svi zajedno trebamo potruditi“, istakao je bačelnik Hozan.

Građanima Jajca i svim Bosancima i Hercegovcima čestitke su uputili: Mevzudin Duranović u ime Kluba vijećnika Saveza SDA, S BiH i A-SDA, Vlatko Saraf u ime Kluba vijećnika HDZ BiH Jajce, Božidar Radić u ime Kluba HDZ 1990, Malik Turanović ispred Kluba vijećnika Narod i Pravda i Nazif Kahrić u ime Kluba vijećnika SDP-a BiH Jajce.

Svima nama, Bosancima i Hercegovcima, onima koji vole ovu zemlju i ponose se suverenom i međunarodno priznatom Bosnom i Hercegovinom, čestitamo 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!

 

 

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Vremena je sve manje, a nadležni u BiH nisu preduzeli sve mjere koje im...

Uprkos teškim ekonomskim vremenima, u Bosni i Hercegovini ipak postoje brojni svijetli primjeri uspješnih...

Jedan se čovjek iz sela kod Vareša sprijateljio s divljom životinjom koju očito redovito...

Heste li ikada čuli da muškarac i žena nisu htjeli doći na vlastito vjenčanje?

Struja skuplja, ali po blokovima i različitim tarifama. Aniliziramo: ko će i koliko plaćati?...

Оsim okupljanja predstavnika svih Sindikalnih organizacija zdravstva iz Republike Sprske, ranije su u štrajku...