Jajce: Na 18. godišnjicu mature prisjetili se tragično preminulog kolege

Podijeli članak:

Avgust je idealno vrijeme za godišnje odmore, porodična okupljanja, ali i obilježavanje godišnjica mature.

Tako je svoju, 18. godišnjicu mature ovih dana obilježila generacija jajačkih maturanata koja je srednju školu završila 2004. godine predvođeni razrednikom profesorom Sadinom Pačavarom.

Na godišnjici mature su bili i drugi profesori koji su uložili dosta znanja i truda da izvedu ovaj razred na pravi put, što im je i uspjelo. Proslava je održana uz ugodno druženje u domu PD “Ćusine” kod Jajca.

Ovaj razred tradicionalno proslavlja svake godinu svoju maturu što im mnogi pozitivno zavide. Druženje je trajalo od jutarnjih do kasnih noćnih sati i prošlo uz ugodnu atmosferu prisjećajući se svih zgoda i nezgoda iz školskih klupa. Čak su neki priznali profesorima da su prepisivali na kontrolnim ispitima. Svjesni činjenice da im je ovo najljepši dio života (narodski rečeno: Bez brige i bez pameti!), maturalac za 2023. godinu je već dogovoren.

Naravno prije početka maturalca je održana i prozivka, neki su izostali opravdano, a neki neopravdano. Izostali će svakako morati donijet ispričnicu.

Kako to bude s većinom generacija, tako i s ovom, da nakon završetka srednje škole većina napuste Bosnu i Hercegovinu. S toga je jako teško da se svi okupe ali se dosta kolega potrudi doći da dogovoreni maturalac pa makar i samo taj dan dođu iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke…

Nažalost, ovaj susret ima i svoju tužnu stranu. Vjerojatno je ova generacija doživjela najveću tragediju svoje maturalne proslave u našem grada. U ranim jutarnjim satima 22.5.2004.godine desila se prometna nesreća u kojoj su živote izgubili Vedran Bagarić i Mijo Cvitić.

Na samom okupljanju prvo posjete vječno počivalište svoga pokojnog prijatelja iz školske klupe Vedrana Bagarić i kolege Mije Cvitić, upale svijeću i polože vijenac.

Pokazalo se vremenom da je ovo bila izuzetno uspješna generacija, prije svega jer je iznjedrila dobre i pozitivne ljude, a mnogi od njih danas su visokoobrazovani.

 

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U prvom kvartalu ove godine, Jajce je doživio razne demografske događaje koji su utjecali...

U Mugli, jednoj od najpopularnijih primorskih destinacija u Turskoj, ovog ljeta očekuju veliki broj...

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Menalo zaplovio je danas u bračne vode sa svojom...

Jajački Kraljevi su u sezoni 2022/2023 nastupali sa šest različitih selekcija i odigrali 111...

Pozorišne igre Bosne i Hercegovine, najstariji festival profesionalnih pozorišta u BiH, bit će održan...

Sjednica Skupštine opštine Mrkonjić Grad prekinuta je danas nakon što je odbornik Sergej Milanović...