Search
Close this search box.

Jajce kao domaćin: Skupština Saveza vojnih penzionera FBiH usvojila ključne zaključke

Podijeli članak:

U skladu s vojničkom preciznošću, jučer tačno u 10 sati, pod predsjedavanjem Senada Buljine, aktuelnog predsjednika Skupštine, održana je redovna 14. izvještajna Skupština Saveza udruženja vojnih penzionera Federacije BiH. Skupštini je prisustvovalo 23 od 25 pozvanih delegata, kao i nekoliko gostiju iz kantonalnih udruženja i srodnih asocijacija. Među prisutnima je bio i načelnik općine Jajce, Edin Hozan, prenosi Jajce Online.

Posebnu pažnju delegata privukao je skraćeni izvještaj predsjednika Upravnog odbora Saveza udruženja vojnih penzionera Federacije BiH, Hilmije Suljića. U svom izlaganju, Suljić je detaljno upoznao prisutne s aktuelnostima vezanim za ukidanje sporne odluke o tzv. “uštedama,” koja je podrazumijevala smanjenje starosnih i prijevremenih penzija za 10 posto. Ova odluka, donijeta 17. jula 2012. godine, trebala je biti na snazi šest mjeseci, odnosno do kraja 2012. godine, ali je, slučajno ili ne, ostala na snazi skoro 12 godina.

Ovakvim potezom, sadašnja i prethodne Vlade Federacije BiH diskriminisale su ovu kategoriju korisnika na način da ove penzije nisu pratile redovna povećanja penzija od 2012. godine, čime je oko 10.000 korisnika penzija oštećeno za više od 33,10 posto. Poražavajuće je što, uprkos svim apelima, zahtjevima, sastancima i obećanjima, rješenje ove problematike, odnosno ukidanje diskriminirajućeg odnosa prema korisnicima koji su svoja stečena prava ostvarili kroz rad, još uvijek nije na vidiku. Procenat oštećenosti je u konstantnom porastu, što bivše vojnike, borce i starješine nižeg čina dovodi na rub najniže penzije, ugrožavajući njihovu ličnu i porodičnu egzistenciju.

– Savez, osim ove najaktuelnije anomalije prema samo jednoj kategoriji, bilježi i druge anomalije koje su u primjeni od 2001. godine prema tzv. “vojnim penzionerima”. Na raznim nivoima i različitim institucionalnim, pa i sudskim tijelima, pokrenuti su zahtjevi za izmjene propisa kako bi se zaštitilo, unaprijedilo i stabiliziralo stečeno pravo iz radnog odnosa. Posebno nas iritira odnos federalnih ministarstava nadležnih za ovu oblast prema populaciji koja je prva potpisala lojalnost državi, organizirala, rukovodila i komandovala jedinicama. Već duži niz godina svoja prava tražimo i štitimo, pa smo nekoliko puta organizovali proteste na ulicama i ispred parlamenta, pritišćući odgovorne za povrat nasilu oduzetih stečenih prava, poručili su s ove Skupštine.

Valja istaći da su svi podneseni izvještaji bez dodatnih pojašnjenja u potpunosti jednoglasno usvojeni.

Evidentna diskriminacija

Nad vojnim osiguranicima penzionisanim/umirovljenim 2004-2006. godine, tada kao jedinoj kategoriji penzionera, primjenom valorizacije penzionog doprinosa izvršeno je umanjenje penzionog osnova za obračun visine penzije za oko 12 posto u momentu prekida vojne profesionalne službe radi penzionisanja. Takva administrativna radnja internim aktom je ovoj kategoriji trajno umanjila penzioni osnov, koji je niži za pomenuti iznos kod svih prošlih i budućih usklađivanja i povišica.

Predsjednik Saveza ističe da zakon, koji je u pravnom prometu i po kojem ova kategorija crpi stečena prava, stvara pravnu nesigurnost za preko 30 hiljada korisnika, što ovu populaciju u trećoj životnoj dobi konstantno drži u pravnoj neizvjesnosti i psihičkoj napetosti.

Ispred grada domaćina ovog svečanog, ali jasno definisanog skupa u ponosnom kraljevskom Jajcu, skupu se obratio i načelnik općine Edin Hozan, poželjevši delegatima iz svih kantona dobrodošlicu uz riječi zahvale što Savez njeguje tradiciju promjena lokacija održavanja svojih sjednica diljem BiH. Ponosan je što je ovaj put kraljevski grad domaćin veteranima rata koji, nažalost, i danas, 29 godina nakon rata, vode svojevrsnu pravnu borbu za zaštitu svojih radom stečenih prava s ciljem očuvanja i zaštite svoje imovine.

Kao i obično, a budući da je pred ovom populacijom evidentna diskriminacija i određena vrsta pravne nesigurnosti koja traje 12 godina i može i dalje uticati na stečena prava odnosno zasluženu imovinu, Skupština je jednoglasno donijela i usvojila više zaključaka i smjernica za dalji rad Saveza. Posebno je kao prvu obavezu izdvojila nastavak različitih pravaca djelovanja i aktivnosti na što bržem stavljanju van snage sporne odluke vlade o limitiranom isplatnom koeficijentu, koja je ovu populaciju do sada koštala umanjenih primanja za najmanje 33,10 posto.

Skupština je na kraju usvojila zaključak da se lični zahtjev predsjednika Saveza o razrješenju dužnosti iz opravdanih zdravstvenih razloga odbije i da Hilmija Suljić nastavi obavljati dužnost predsjednika do okončanja drugog izbornog mandata.

This slideshow requires JavaScript.

Na kraju sjednice, delegati su s velikom pažnjom pratili predavanje dr. sci. Amira Kliko, koji je tokom nekoliko desetina minuta nadahnuto govorio o historijskim i milenijskim događajima u gradu Jajcu i njegovoj okolini. Istaknuo je doprinos stanovništvu podizanju, očuvanju i odbrani ovog kraljevskog grada.

Savez tradicionalno prilikom održavanja skupštine ili drugih skupova, pa tako i jučer, njeguje tradiciju obilaska i polaganja cvijeća te odavanja počasti poginulim borcima i braniteljima. Nakon zajedničke fotografije kod Centralnog spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima s područja općine Jajca, organiziran je obilazak kulturnih i historijskih destinacija te prirodnih resursa grada, uz vodiča.

Obilazak je završio zajedničkim ručkom i druženjem.

 

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi...

Bosna i Hercegovina je širom svijeta poznata po svojim prirodnim ljepotama. Prelijepa jezera, rijeke...

Zeničanin Irdin Krnjić, koji je na muzičkoj sceni poznat pod estradnim imenom Irdin Dinči, a koji...

Meteorolog Nedim Sladić je otkrio da bi izuzetno sparno vrijeme moglo potrajati bar još...

Honor je jučer u Kini predstavio Honor Magic V3 koji se izdvaja kao vrhunac...

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavilo je podatke da je Komisija za uništavanje opojnih...