Jajce: Kako bi trebale izgledati ljetne bašte po propisima?

Podijeli članak:

Ovo je prijedlog upotrebe javnih površina na području općine Jajce (izmjene i dopune) nije uvršten na zadnjoj sjednici OV Jajce, očekuje se u narednom periodu da će se razmatrati u skladu sa svim zakonskim procedurama…

Terase postavljaju ispred ugostiteljskih objekata, zanatskih ili drugih radnji (u pravilu ispred pročelja toga poslovnog prostora), bez mogućnosti postavljanja na javnoj zelenoj površini, osobito u parkovima, drvoredima, na ozelenjenim dijelovima zemljišta oko i između zgrada, na konstrukcijama koje premošćuju zelene površine (montažno-demontažne podloge, tj. podesti) ili na lokacijama nasuprot ugostiteljskog objekta ukoliko se posluživanje hrane i pića obavlja prelazeći kolnik.

Ako se postavlja ograda otvorene terase, vanjski rub odobrene terase je i vanjski rub ograde (npr. žardinijere i sl.).

Javna površina može se zauzeti samo za postavljanje opreme terase, bez dodatnih vitrina, ledenica, hladnjaka i sl.

Opremu otvorene terase čine stolovi, stolice, zaštitne naprave od sunca i atmosferilija, ograda i iznimno pomična montažna podloga (podest) i točionik.

Naprave za zaštitu od sunca i atmosferilija otvorene terase su suncobran, tenda na pročelju građevine i montažno-demontažna nadstrešnica na dvama nosačima.

Suncobran mora imati pomični oslonac na tlu, te mora biti izrađen tako da se lako sklapa i prenosi.

Suncobran mora biti izrađen od jednobojnoga zaštitnog platna, odnosno sličnoga prikladnog prirodnog materijala. Suncobrani ispred istoga ugostiteljskog objekta moraju biti jednake boje.

Na području prve zone postavljaju se suncobrani s drvenom konstrukcijom ili imitacijom drveta. Zaštitno platno suncobrana mora biti bijele, krem, svjetlosive, te sličnih neupadljivih boja.

Reklamna poruka proizvoda ili ime ugostiteljskog objekta može se postaviti na preklopu suncobrana.

Postavljen i otvoren suncobran smije natkrivati samo tlocrtnu površinu odobrene terase.

Ravnu tipsku tendu s rolo mehanizmom (u daljnjem tekstu: tendu), kao zaštitu od sunca i atmosferilija iznad otvorene terase ugostiteljskog objekta, moguće je postaviti na pročelje objekta ako je raspoloživi prostor širine dovoljne za postavljanje jednog reda stolova uz sam vanjski zid građevine, odnosno paralelno s njime. Tenda ne može imati oslonce učvršćene u podlogu. Tenda mora biti bijele, krem, sive ili sličnih neupadljivih boja. Odabrana boja mora biti usklađena s bojom pročelja građevine na koju se postavlja.

Reklamnu poruku proizvoda ili ime ugostiteljskog objekta moguće je istaknuti na preklopu tende. Postavljena i otvorena tenda smije natkrivati samo tlocrtnu površinu odobrene terase. Bočne vertikalne strane nije dopušteno zatvarati najlonom ili nekim drugim materijalom, odnosno fiksnom konstrukcijom ili napravom, vertikalnim nadovezivanjem na tendu, odnosno postavljanjem ili ugradnjom “zimskog vrta” na javnoj površini.

Montažno-demontažnu nadstrešnicu na dvama nosačima, od kojih je svaki na samo jednom mjestu pričvršćen za podlogu (u daljnjem tekstu: nadstrešnicu), moguće je postaviti kao zaštitu od sunca i atmosferilija iznad otvorene terase ugostiteljskog objekta na javnoj površini. U pravilu, ukoliko se postavlja nadstrešnica, ne postavljaju se druge naprave za zaštitu od sunca i atmosferilija. Nadstrešnica može biti isključivo sklopiva, s rolo mehanizmom.

Nadstrešnica mora biti bijele, krem, sive ili sličnih neupadljivih boja.

Ukoliko se na istom uličnom potezu postavljaju nadstrešnice iznad terasa u nizu, sve nadstrešnice trebaju biti usklađene po boji i oblikovanju.

Reklamnu poruku proizvoda ili ime ugostiteljskog objekta moguće je istaknuti na preklopu nadstrešnice.
Postavljena i otvorena nadstrešnica smije natkrivati samo tlocrtnu površinu odobrene terase.

Bočne vertikalne strane nije dopušteno zatvarati najlonom ili drugim materijalom, odnosno fiksnom konstrukcijom ili napravom, vertikalnim nadovezivanjem na nadstrešnicu, odnosno postavljanjem ili ugradnjom “zimskog vrta” na javnoj površini.

Ukoliko se na jednoj otvorenoj terasi postavlja više vrsta naprava za zaštitu od sunca i
atmosferilija, one se moraju uskladiti u pogledu boje i materijala.

Ograda otvorene terase visine je do 100 cm i bez obzira na vrstu materijala ne smije se pričvršćivati na javnu površinu i postavljati u pješačkoj zoni.

Kao ograda mogu se postaviti vaze ili žardinijere izrađene od drva, metala ili keramike (npr. terakota i sl.), te iznimno od kvalitetne plastike kao imitacija keramike.

Biljni materijal za sadnju u vazama i žardinijerama su penjačice, cvjetnice, manje ukrasno grmlje, a treba izbjegavati sadnju istovjetnih vrsta, osobito tuja.

Ograda može biti i od lijevano-željeznih profiliranih šipki jednostavnog oblika, s umetnutim ili ugrađenim vazama ili žardinijerama.

Radi svrhovitog korištenja javnih površina, prigodom postavljanja otvorenih terasa, u pravilu, određuju se dimenzije:
◦ minimalna širina prolaza koju treba osigurati između postavljene otvorene terase te
horizontalne ili vertikalne zapreke je 160 cm;
◦ minimalna preporučljiva širina stola je promjera 60 cm;
◦ minimalna uporabna površina jednog stolca je 75/90 cm;
◦ minimalna uporabna površina stola promjera 60 cm s četiri stolca je 105/130 cm, a prolaz između stolova promjera 60 cm je 130 cm.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...

– Zaokružite datum u svom kalendaru – napisao je Safet Sarajlić, poznati aktivista, najavljujući...