Jajce: Kafa i druženje sa prof. dr. Mirsadom Hadžikadićem

U Bosni i Hercegovini ispijanje kafe/kave/kahve ima poseban značaj, ali i tradiciju.

Naši građani jedinstveni su u svojoj strasti prema toplom crnom napitku, za kojeg tvrde da ima dušu i koji je postao i opstao dio ovdašnje kulture življenja.

Nerijetko je kafa samo izgovor da se više ljudi okupi na jednom mjestu, pruži prilika za razmjenu iskustva i da se polemiše o mnogim društvenim temama. Ona je prije svega društveni momenat, most između ljudi.

Jedan takav susret biće upriličen u ponedjeljak, 8. marta kada će prof. dr. Mirsad Hadžikadić posjetiti naš grad i razgovarati s građanima Jajca. Susret je planiran za 12 sati u caffe baru “Bunga “Bunga” koji se nalazi u strogom centru kraljevskog grada.

Ovo će biti prilika da se građani upoznaju s predsjednikom “Platforme za progres”  i kandidatom za predsjednika BiH na prošlim Općim izborima.

O Mirsadu Hadžikadiću…

Osnivač i bivši predsjednik Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu u Vašingtonu i Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti, dr. Hadžikadić trenutno obnaša funkciju izvršnog direktora analitičkih programa iz oblasti Analitike na svim koledžima Univerziteta Sjeverne Karoline u Šarloti. Dobitnik je nagrade za životno djelo udruženja informacionih tehnologija na nivou savezne države Sjeverne Karoline i grada Šarlote. U centar svakog svog društvenog djelovanja stavlja nauku, razvoj i izvrsnost.

Ključne oblasti ekspertize dr. Hadžikadića u kojima ima više od 30 godina radnog iskustva su informacione tehnologije, uključujući akademska i industrijska zaduženja. Nakon što je doktorirao iz oblasti računarske tehnike na Southern Methodist Univerzitetu u SAD, gdje je boravio kao Fullbright stipendista, 1987. dr. Hadžikadić pridružio se Univerzitetu Sjeverne Karoline u Šarloti, SAD. Njegovo istraživanje obuhvata oblasti analitike, kognitivnih nauka, medicinske informatike i kompleksnih adaptivnih sistema.

Autor je preko pedeset naučnih radova u međunarodnim i američkim časopisima, konferencijama i simpozijima. Objavio je tri knjige, organizirao mnoge međunarodne konferencije i glavni je urednik za naučni časopis iz oblasti politike i kompleksnih sistema. Dr. Hadžikadić je vodio timove ili bio dio istraživačkih timova koji su projektovali modele i simulacije ekonomskih, zdravstvenih, bioloških, finansijskih, političkih i društvenih problema.

Dr. Hadžikadić je bio direktor Medicinske informatike i Ortopedske informatike u Carolinas Healthcare System organizaciji od 1991. do 1997. i menadžer u Deloitte and Touche Consulting organizaciji u 1998. godini. Postao je dekan Fakulteta za računarsku tehniku 1998. godine i osnivački dekan fakulteta za Informacione tehnologije 2000. godine na Univerzitetu Sjeverne Karoline u Šarloti. Prije deset godina postao je i osnivački direktor Instituta za kompleksne sisteme 2008. godine.

 

 

(Jajce Online)