Jajce: Još jedno poskupljenje u nizu

Podijeli članak:

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Općinskog vijeća se nalazi tačka koja se tiče poskupljenja odvoza smeća i vode. Iz JKP „Čistoća i zelenilo“ su u dostavljenom dokumentu između ostalog naveli da je razlog da se namiri gubitak koji je nastao pružanjem ovih usluga u vrijednosti od -100.358,42 KM, a nastao je u periodu od 1.1.2022-30.6.2022.godine.

Iz ovoga je vidljivo da preduzeće ne može pokriti troškove pružanja usluge odvoza smeća, ali nije navedena veoma bitna činjenica da ove troškove preduzeće može pokriti na sljedeća dva načina:

Prvi način je korištenje sredstava od naplate parking prostora u užem dijelu grada i na prostoru brane i Plivskih jezera u turističkoj sezoni.

Drugi način koji je veoma bitan, a koji se trenutno ne primjenjuje jeste Odluka o komunalnom redu u kojoj je navedeno da se organizovano sakupljanje i odvoz smeća odnosi na cijeli teritorij općine Jajce.

Nažalost JKP „Čistoća i zelenilo“ usluge odvoza smeća pruža samo građanima sa užeg gradskog područja, Vinca, Bravnica i Podmilačja, dok ostali dijelovi općine Jajce, prvenstveno područje Dnoluke koji se nalaze bliže gradskoj deponiji, a koji su gusto naseljeni nemaju organizovan odvoz smeća i ne plaćaju ove usluge.

Također je neophodno staviti u funkciju sortirnicu otpada, pristupiti selektivnom odlaganju otpada, te aplicirati prema višim nivoima vlasti, fondovima za zaštitu okoliša,

Razvojnoj banci FBiH, evropskim fondovima i drugim domaćim i međunarodnim organizacijama kako bi se mogla obezbijediti dodatna sredstva i unaprijediti poslovanje preduzeća.

U budžetu Općine Jajce za 2023. godinu planirana sredstva za finansiranje JKP „Čistoća i zelenilo“ u odnosu na Budžet Općine iz 2022. godine smanjena su sa 150.000,00 KM na 65.000,00 KM. Isto se odnosi i na JKP „Vodovod i kanalizacija“ što znači da vladajuća većina u Općinskom vijeću Jajce svjesno teret poskupljenja cijena usluga prikupljanja i odvoza smeća, kao i isporuke vode prebacuju na teret građana.

Kad su u pitanju usluge JKP „Vodovod i kanalizacija“ u poređenju sa cijenama usluga u susjednim općinama u kantonu Bugojno, Donji Vakuf i Travnik građani Jajca plaćaju najskuplje usluge.

Cijena vode po m3 u općini Travnik nakon poskupljenja sredinom ove 2022. godine iznosi za fizička lica 0,94 KM m3, a za pravna 2,34 KMm3, dok u Jajcu cijena vode po novom cjenovniku sa 0,90 KM poskupljuju na 1,17 KM po m3 za fizička i na 2,60 KM m3 za pravna lica bez PDV.

Na primjer: Na računu dvočlane porodica koja u prosjeku troši 13 m3 vode računu, po starom cjenovniku iznos je 24,86 KM, a po novom 29,69 KM, što je povećanje za oko 5 ,00 KM.

Obrazloženje iz JKP „Vodovoda i kanalizacije“ je da je došlo do proširenja vodovodne mreže (Vlasinje, Šibenica, Krušćica i Bulići) čime su im se znatno uvećali troškovi električne energije za snabdijevanje ovih područja, a ne navodi se da je time povećan i broj korisnika, te samim tim i naplata usluge.

Zajednički prijedlog za oba preduzeća uz naprijed navedene mjere prema menadžmentima preduzeća ispred Kluba vijećnika SDP BiH i NiP je da načelnik Općine Jajce Edin Hozan u skladu sa Poslovnikom o radu predloži potrebna sredstva za javna preduzeća JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JKP „Čistoća i zelenilo“ u Budžetu Općine Jajce za 2023.godinu kojim bi se subvencionirali planirani troškovi cijena usluga, a što je i u skladu sa Zakonom o komunalnim taksama SBK/KSB.

Ovako ne bi došlo do poskupljenja usluga, poslovanje preduzeća ne bi bilo narušeno, a pomogli bismo svim našim sugrađankama i sugrađanima da izbjegnu bar jedan udar na njihove džepove.

Javnost je upoznata sa činjenicom da građani naše općine i prije ovog opšteg poskupljenje usluga i proizvoda plaćaju najvišu cijenu isporuke vode za piće u okruženju, kao i najvišu cijenu za uslugu prikupljanja i odvoza komunalnog otpada, stoji u saopćenju.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ko napušta brod jer nije onako kako je zacrtao?

U dva dana video zapis je pregledalo preko 800 tisuća korisnika te mreže, a...

U polju, poviš džamije u rogatičkom selu Žepa, nalazi se misteriozno stablo šljive. Koja...

Sud u Gracu osudio je danas državljanina BiH (35) zbog pokušaja pljačke restorana brze...

Sve su češći nesrećni slučajevi povreda građevinskih radnika, ponekad i sa smrtnim ishodom. Prije...

Bosna i Hercegovina prepustila je svoja prirodna bogatstva koncesionarima koji ih bez kontrole eksploatišu,...