Search
Close this search box.

Jajce: Izložba i promocija edicije „Bošnjačka književnost u 100 knjiga“

Podijeli članak:

U sklopu predstavljanja edicije Bošnjačka književnost u 100 knjiga širom Bosne i Hercegovine i domovinskih zemalja, izložba i promocija edicije bit će održana u utorak, 10. maja 2022. godine na kulturnoj manifestaciji „Plivske omahe: Bosanskohercegovačko višeglasje“ u Salonu Doma kulture u Jajcu s početkom u 17.30 sati.

Edicija Bošnjačka književnost u 100 knjiga književno-naučni je projekt s ciljem književnohistorijske sistematizacije, valorizacije i afirmacije povijesti bošnjačke književnosti u njezinoj sveukupnosti, odnosno počev od srednjeg vijeka i početaka bošnjačkog književnog stvaranja, pa sve do savremenosti i recentnog književnog trenutka. Riječ je o kapitalnom projektu koji obuhvata cjelinu bošnjačke književne prakse i koji, prvi put u dugom povijesnom postojanju Bošnjaka kao naroda, na naučan način, odnosno na način savremene književne historiografije, predstavlja fenomen bošnjačke književnosti kao takve u njezinoj sveukupnosti. Izdavač edicije je Bošnjačka zajednice kulture „Preporod“, odnosno Institut za bošnjačke studije kao naučnoistraživačka organizacijska jedinica Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, a sama edicija slovi kao najznačajniji projekt u oblasti nauke o književnosti i kulturi Bošnjaka i Bosne i Hercegovine, kako je svojevremeno zvanično ocijenjena.

Edicija se kontinuirano objavljuje počev od 1995. godine, a čini je planiranih 20 kola od po pet knjiga, tj. sveukupno 100 knjiga, pri čemu je dosad objavljeno 13 kola (65 knjiga). Sva djela objavljena u ediciji priređena su u skladu s najvišim naučnim, odnosno književnohistorijskim i tekstološkim standardima te opremljena pratećom književnohistorijskom studijom i drugom propisanom književnohistorijskom aparaturom (biografija, bibliografija i literatura), kao i podvrgnuta naučnoj provjeri kako sa strane recenzenata svake knjige objavljene u Ediciji, tako i sa strane Redakcionog odbora i uredništva Edicije. Začetnici edicije bili su prof. dr. Muhsin Rizvić, Alija Isaković i prof. dr. Enes Duraković, koji je bio i prvi glavni urednik edicije, a prvi Redakcioni odbor sačinjavali su prof. dr. Đenana Buturović, prof. dr. Enes Duraković, Hadžem Hajdarević, prof. dr. Munib Maglajlić, prof. dr. Emina Memija, Jasmina Musabegović i prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović. Tokom godina mijenjali su se glavni urednici edicije i članovi Redakcionog odbora, a među njima bili su i prof. dr. Fehim Nametak, mr. Džafer Obradović i Irfan Horozović, uz veći broj priređivača i recenzenata pojedinačnih knjiga. Aktuelni glavni urednik edicije je prof. dr. Sanjin Kodrić, urednik Edin Mulać, a Redakcioni odbor čine prof. dr. Alena Ćatović, prof. dr. Muhidin Džanko, prof. dr. Dijana Hadžizukić, Hadžem Hajdarević, prof. ddr. Adnan Kadrić, prof. dr. Sanjin Kodrić, prof. dr. Mirsad Kunić i prof. em. dr. Elbisa Ustamujić.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Direktne strane investicije u BiH, prema prvim preliminarnim podacima Centralne banke, prošle godine su...

Konzumiranje šećera ne računa se samo onda kada pojedemo čokoladu ili kolač, ova supstanca...

Putovanje i fotografiranje oduvijek su išli “ruku pod ruku”. Gotovo da i nema onoga...

Francuski Luvr mogao bi da premjesti “Mona Lizu” u posebnu podrumsku prostoriju da bi...

Demineri su u protekloj godini očistili prostor od više od dva miliona kvadratnih metara...

Deficit javnih finansija u eurozoni iznosio je 516,3 milijarde eura ili 3,6 posto bruto...