Jajce: Investitor se povukao do formiranja OV Jajce

BOSNIA GREEN ENERGY PROJECT d.o.o. ovim putem obavještava javnost da je povukla zahtjev za saglasnost na; Projektovanje, izgradnju, korištenje i održavanje MHE „Elektrobosna“ snage cca 1,5 MW i MHE „Pijavice“ snage cca 1,5 MW, upućen Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK, piše Jajce Online.
Obzirom da su se u javnosti pojavile špekulacije da investitor, svjesno, želi iskoristiti situaciju oko Lokalnih izbora i činjenicu da u Jajcu, vjerovatno, duže vremena, neće biti konstituirano Općinsko vijeće, te tako izbjeći uplitanje lokalne zajednice u postupak davanja koncesije, BOSNIA GREEN ENERGY PROJECT d.o.o. ističe da ostaje pri svome stavu iskazanom u pismu namjere, a to je da želi od samog početka, ideje, zatim izrade projektne dokumentacije, pa do izgradnje hidroenergetskih postrojenja, probnog rada, korištenja i održavanja, biti u koordinaciji sa lokalnom zajednicom i ne želi napraviti bilo koji potez bez saglasnosti i odobrenja iste.

Također, brojna jajačka Udruženja i aktivisti, zahtijevali su obustavu Postupka i odgađanje Javne rasprave, do konstituiranja Općinskog vijeća Jajce.

Nakon što se konstituira Općinsko vijeće, te lokalna zajednica bude u mogućnosti, u punom kapacitetu, učestvovati u Postupku, tada ćemo se ponovo, Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK., obratiti sa novim zahtjevom.

U prilogu kopija podneska za povlačenje zahtjeva:

S poštovanjem, BOSNIA GREEN ENERGY PROJECT

 

 

(Jajce Online)