Jajce i Mrkonjić Grad dobili 11 novih CNC operatera

Podijeli članak:

CNC centar “G code” uspješno proveo obuku za CNC operatera/programera u Jajcu u trajanju od dva mjeseca. Obuku je završilo 11 kandidata iz Jajca i Mrkonjić Grada, te su danas, nakon završnog rada svakog polaznika, dodijeljeni certifikati o uspješnoj stručnoj osposobljenosti, piše Jajce Online.

U toku dvomjesečne obuke polaznici su radili praktično na savladavanju osnova tehničkog crtanja i 3D modeliranja i programiranja u jednom od najtraženijih CAD/CAM softvera- SolidWorks/ SolidCAM- u.

Zatim, pristupalo se operativnom dijelu posluživanja CNC glodalice što je podrazumijevalo razumijevanje G kodova, izvođenje operacija glodanja, bušenja, rezanja, adekvatne režime obrade, odabir odgovarajućeg alata do konačne izrade 3D predmeta i završnog mjerenja i kontrole.

Obuku je provodio dipl. ing. mašinstva i certificirani edukator za CNC tehnologije, te profesor u MSTŠ “Travnik” Erdin Kajmak s višegodišnjim iskustvom u radu na CNC mašinama i programiranju.

– S obzirom na sve veći tehnološki napredak naših firmi koje modernizuju svoje proizvodne pogone savremenim mašinama i tehnologijom, ovakav vid stručnih osposobljavanja je neophodan kako bi i ljudski resursi zadovoljili i ispunili zahtjeve i izazove moderne tehnologije kroz sticanje kvalitetnog znanja i vještina, rekao je Kajmak.

Obuke za rad na CNC mašinama privlače veliki broj polaznika posebno mladih ljudi, zbog mogućnosti zapošljavanja u drvnoj i metalskoj industriji.

– Bila mi je čast i zadovoljstvo raditi i educirati ove mlade ljude, željne novih znanja, od kojih nekoliko njih već rade u lokalnim firmama na CNC mašinama i žele se unaprijediti i usavršiti , a nekima je ovo prvo iskustvo s CNC tehnologijama. Ali, s obzirom na to da se sve radi praktično od tehničkog crteža do konkretne izrade, jako je zanimljivo i naprosto te tjera i motiviše da ideš naprijed i učiš. Zahvaljujem se gradu Jajcu kao odličnom domaćinu, a posebno Anti Zuniću na čiji poziv i organizaciju smo došli u ovaj grad, istakao je on.

Jedan od polaznika obuke bio je i Milan Dakić iz Mrkonjić Grada.

– Sve pohvale za obuku. Prof. Erdin je izuzetno stručan u ovoj oblasti, mnogo se pažnje posveti svakom kandidatu posebno. Dosta se detaljno radi preporučio bih svakom ko planira da se bavi ovom vrstom posla da se obrati CNC centru “G code”, sve pohvale za njih, kazao je Dakić.

Misija CNC centar “G coda” je dokazati da kroz kvalitetno organiziranu obuku CNC tehnologija postaje dostupna svima.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ko napušta brod jer nije onako kako je zacrtao?

U dva dana video zapis je pregledalo preko 800 tisuća korisnika te mreže, a...

U polju, poviš džamije u rogatičkom selu Žepa, nalazi se misteriozno stablo šljive. Koja...

Sud u Gracu osudio je danas državljanina BiH (35) zbog pokušaja pljačke restorana brze...

Sve su češći nesrećni slučajevi povreda građevinskih radnika, ponekad i sa smrtnim ishodom. Prije...

Bosna i Hercegovina prepustila je svoja prirodna bogatstva koncesionarima koji ih bez kontrole eksploatišu,...