“Jajce grade, ti si naša dika…” pjesma je koju Jajčani i danas pjevaju, a trebala bi je pjevati cijela BiH

Podijeli članak:

Mrkonjić-Grad i Jajce imaju odlične odnose, a povezuje ih činjenica da su BiH dali rodni list

Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik koji se svakog 25. novembra svečano obilježava u Federaciji Bosne i Hercegovine, te mnogo manje u entitetu Republika Srpska zbog sistematskog i institucionalnog ignorisanja, a najviše zanemarivanja duže historije BiH iz političkih razloga.

NARODU JE DRAGO

– Bojim se da će i ove godine od državnih institucija u Republici Srpskoj ovaj datum biti zanemaren. Naime, oni Dan državnosti tretiraju kao najobičniji historijski događaj koji za njih nema važnost. I prošle godine, kada smo ga obilježavali u Mrkonjić-Gradu, a tako je inače svih proteklih godina u RS-u, sve te naše događaje i skupove vlasti su ignorisale, od načelnika do entitetskih predstavnika vlasti niko nam se ne bi pridružio, barem ne javno da to podrži. Međutim, kada svratimo bilo gdje, na primjer, u neku kafanu u Mrkonjić-Gradu, situacija kod običnih ljudi je sasvim drugačija, oni to poštuju i ispunjava ih zadovoljstvom činjenica da je njihov grad značajna lokacija za nastanak ili obnavljanje državotvornosti BiH, kaže nam Ibrahim Čomić, sekretar Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) iz Sarajeva.

image

Tito sa vijećnicima uoči zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu/MUZEJ AVNOJ-a

Čak i za Savez boraca Drugog svjetskog rata u RS-u 25. novembar je samo historijski događaj.

– Desilo se, eto, bilo je to zasjedanje u Drugom svjetskom ratu, tako to vide neke naše kolege, a za nas je to od najvećeg mogućeg značaja, ističe Čomić.

Tokom Drugog svjetskog rata, 25. novembra 1943. u Mrkonjić-Gradu je održano zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), u zgradi koja je danas muzej od historijskog značaja, a koja je prije dvije godine obnovljena i tako spašena od potpunog propadanja.

Vijeće je na tom zasjedanju potvrdilo odlučnost naroda BiH, i Srba i Hrvata i Muslimana, da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana ravnopravnost svih, što je kasnije i potvrđeno na zasjedanju Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) u Jajcu, gdje je ustanovljena i ravnopravnost Narodne republike BiH unutar SFRJ i to sa historijskim granicama koje datiraju iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Naime, dolaskom otomanske vojske i osvajanjem Bosne 1463. godine, te nakon što je u Jajcu pogubljen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević, ukida se srednjovjekovno kraljevstvo i država BiH. Nepunih petsto godina egzistira kao pašaluk te okupirana teritorija Austro-Ugarske, da bi se reinstituisala ponovo u Drugom svjetskom ratu.

image

U ovoj prostoriji je zasjedalo Antifašističko vijeće

Ovaj put tradicionalnu manifestaciju Dani AVNOJ-a u Jajcu 2022. organizuje Muzej II zasjedanja AVNOJ-a, koji već petnaest godina intenzivno radi na promociji državnosti BiH.

Jajce se probudilo 2008, kada se u grad na 65. godišnjicu zasjedanja slilo više od pet hiljada gostiju, antifašista iz Bosne i Hercegovine i ostalih država bivše Jugoslavije. Te godine obnovljeni Muzej II zasjedanja AVNOJ-a zvanično je ponovo otvoren.

KONCERTI, IZLOŽBE

Drugo zasjedanje AVNOJ-a održano u Jajcu 29. novembra 1943. sastavni je dio historijske tradicije naroda Bosne i Hercegovine i jedan je od kamena međaša njene historije. Na II zasjedanju AVNOJ-a potvrđene su odluke I zasjedanja ZAVNOBiH-a, kojima je obnovljena državnost Bosne i Hercegovine. Odluke ova dva historijska zasjedanja od velikog su značaja i za savremenu državu BiH, i to iz dva razloga. Prvo, Bosna i Hercegovina je 1992, kada su njeni narodi odlučili da raskinu veze sa federalnom državom Jugoslavijom, bez većih zapreka dobila međunarodno priznanje zahvaljujući odlukama donesenim na zasjedanjima u Mrkonjić-Gradu i Jajcu (kojima je BiH potvrđena kao suverena država, koja je potom ušla u jugoslovensku federaciju). Nakon međunarodnog priznanja 1992, granice Bosne i Hercegovine utvrđene na II zasjedanju AVNOJ-a prihvaćene su kao važeće i nepromjenljive.

Manifestacija Dani AVNOJ-a u Jajcu jedinstvena je na našim prostorima. Muzej II zasjedanja AVNOJ-a na ovaj način čuva sjećanje na antifašističku tradiciju svih jugoslovenskih naroda.

U okviru manifestacije Dani AVNOJ-a u subotu će u Jajcu biti promovisana knjiga “Državnost BiH u XX i XXI stoljeću” akademika Mirka Pejanovića

– Manifestaciju organizujemo uz pomoć i podršku Općine Jajce i SABNOR-a BiH. Očekujemo opet mnogo gostiju iz svih bivših jugoslovenskih republika, a program će trajati sve do 27. novembra. Imamo najavljene koncerte, promocije knjige, izložbe, svečanu akademiju i kulturno-zabavni program. Očekujemo da će smještajni kapaciteti biti popunjeni u cijelom gradu, govori nam Elvedin Imamović, direktor JU Muzej II zasjedanja AVNOJ-a iz Jajca.

image

Đaci pred Muzejom zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu

Prosječni građani u Republici Srpskoj imaju više osjećaja spram obilježavanja 25. novembra nego političari u ovom entitetu, ističe Čomić

Tokom višednevne manifestacije u Jajcu planiran je i službeni posjet Mrkonjić-Gradu. Ova dva susjedna grada dva su značajna temelja državnosti Bosne i Hercegovine, tromeđa su i kolijevka sva tri njena konstitutivna naroda, a koji u poslijeratnom periodu pate od nedovoljnog ekonomskog razvoja, zapuštenosti od centara političke moći u BiH, te kao i sva druga rubna urbana područja u BiH pate od odliva stanovništva u inostranstvo. Popravljanjem stanja i odnosa ova dva grada, slobodno se može reći, u mnogo čemu bi se popravila i slika cijele BiH. 

image

Đaci pred Muzejom zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu

– Imamo u planu obilazak Mrkonjić-Grada, to je tradicija od koje nema odstupanja. Mi u Jajcu gajimo veoma dobre odnose sa Mrkonjić-Gradom, a SABNORBiH kao glavni suorganizator svih aktivnosti na obilježavanju u ovim danima u stanju je da napuni oba grada. Naime, ZAVNOBiH i AVNOJ su jednako važni i vežu se jedno za drugo, kao i naša dva grada, napominje Imamović.

POVRATAK STARE SLAVE

U Narodnooslobodilačkom ratu nastala je i pjesma “Jajce grade, ti si naša dika, u tebi se rodi republika”, koju Jajčani i danas pjevaju, a trebala bi je pjevati i cijela BiH.

– Ona živi među nama, svaki put drago nam je da je čujemo. Svakako, Jajce je historijski među najbitnijim gradovima u BiH, ali mi smo bogati i prirodnim ljepotama koje zavređuju pažnju, pogotovo od naših državnih vlasti koje trebaju Jajcu posvetiti veću pažnju. Bogati smo historijskim spomenicima, te promocijom grada Jajca možemo lijepo promovisati i cijelu državu. Mi smo praktično Bosna i Hercegovina u malom, smatra direktor Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a.

image

Josip Broz Tito i Moša Pijade u Jajcu 1943. godine/MUZEJ AVNOJ-a

Nedavno je i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt bio u nezvaničnoj posjeti ovom muzeju. Naime, odlučujući o bitnim pitanjima o BiH, bilo bi nepravedno to činiti bez upoznavanja sa kolijevkom ove države.

– Jajce je naš epicentar borbe protiv fašizma, borbe za mir, može se vratiti ta stara slava u ovaj grad, uvjeren je Imamović.

SABNOR u Sarajevu također intenzivno obilježava Dan državnosti u BiH.

– Imali smo tribinu posvećenu temi socijalni kapitalizam, zatim slijede obilježavanje Dana državnosti u Vagošći, a potom u Ilijašu. Dolazi nam veliki broj gostiju antifašista iz Podgorice te velika delegacija iz Hrvatske, kaže nam Čomić.

(oslobodjenje.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Kada tražimo smještaj na putovanju, bazen će često biti razlog koji će nekom mjestu...

Ko napušta brod jer nije onako kako je zacrtao?

U dva dana video zapis je pregledalo preko 800 tisuća korisnika te mreže, a...

U polju, poviš džamije u rogatičkom selu Žepa, nalazi se misteriozno stablo šljive. Koja...

Sud u Gracu osudio je danas državljanina BiH (35) zbog pokušaja pljačke restorana brze...

Sve su češći nesrećni slučajevi povreda građevinskih radnika, ponekad i sa smrtnim ishodom. Prije...