Search
Close this search box.

Jajce: Dostupan fond od 40.000 KM bespovratnih sredstava za ulaganja iz dijaspore

Podijeli članak:

U Općini Jajce je otvoren javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava osobama iz dijaspore koje su već pokrenule ili žele pokrenuti biznis u Bosni i Hercegovini. Raspoloživi fond za podršku osobama iz dijaspore za pokretanje poslovnog poduhvata u Jajcu iznosi 40.000 KM. Prosječan iznos zahtjeva sa kojim se može aplicirati za podršku iznosi 20.000 KM po poslovnom poduhvatu. Sredstva sufinansira Općina Jajce u iznosu od 20.000 KM (50%), a zahvaljujući lokalnim vlastima koje unapređuju poslovni ambijent Jajca, sve je veći interes za investicije u ovom gradu.

Zašto investirati u Jajcu? 

U centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, na obalama rijeka Plive i Vrbasa, u blizini Plivskih jezera, nalazi se Općina Jajce koju čini 61 naseljeno mjesto organizirano u 27 mjesnih zajednica. Ogromnog turističkog potencijala, Jajce spada u najposjećenije destinacije u Bosni i Hercegovini. U Jajcu je usvojena prostorno-planska dokumentacija kojom je definirano 12 poslovnih zona od čega su dvije potpuno slobodne za nove investicije (Krezluk 2,71 ha, i Vlasinje 14,85 ha). U ostalim zonama, dostupno je više od 60% prostora za nova ulaganja, dok su ostala u vlasništvu privatnih preduzeća.

Sedin Joldić, stručni savjetnik za saradnju sa dijasporom u Općini Jajce govori o prednostima i ranijoj dobroj saradnji ove općine sa dijasporom koja je rezultirala otvaranjem nekoliko renomiranih firmi koje su nastale na osnovu investicija iz dijaspore.

Jajce karakterizira bogato kulturno naslijeđe, značajan hidropotencijal, te postojanje značajnih rezervi ruda i minerala. Povoljan geografski položaj, klima, značajni prirodni resursi, očuvan okoliš, kao i povoljan prometni položaj i bogata kulturna baština omogućile su intenzivan razvoj turizma u Jajcu. Značajan nosilac privrednog razvoja općine Jajce su preduzeća iz oblasti metaloprerađivačke industrije. U ovoj oblasti, u kojoj je najveći dio zaposlenih, djeluju i dvije velike kompanije, ThermoFLUX i Alloy Wheels; a ogroman dio njihovih proizvodnih kapaciteta namijenjen je izvoz. Generalno, većina kompanija iz Jajca je izvozno orijentirana.

Pozitivna iskustva stranih investitora u općini Jajce i pozitivno poslovanje preduzeća predstavljaju dobar pokazatelj mogućnosti i opravdanosti investicija na području općine Jajce.

Posjeti štand Općine Jajce u lonac eXpo.

Ukoliko si zainteresiran ili zainteresirana za bespovratna sredstva i investicije u Jajce, molimo te da popuniš Obrazac za iskazivanje interesa, za što je potrebno 10 minuta. Nakon što isti popuniš, kontaktirat ćemo te u roku od 10 dana sa daljnim uputama.

Startup studio u saradnji sa 18 opština, općina i gradova pokrenuo je program podrške osobama iz dijaspore koje žele investirati u nove ili postojeće poslovne ideje u jednoj od 18 lokalnih zajednica. Dostupan je fond od 1,2 miliona KM bespovratnih sredstava za ulaganja iz dijaspore.

Informiraj se o investiranju u Bosni i Hercegovini.
Dodatne informacije o drugim zajednicama u koje želiš investirati možeš pronaći u lonac eXpo.

Fond za podršku ulaganjima iz dijaspore finansiraju Vlada Švicarske i 18 opština, općina i gradova.

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Današnjim utakmicama u grupama A i B će početi drugo kolo Evropskog prvenstva u...

Već mjesec dana nema sastanaka ni pregovora partnera na državnom nivou vlasti, a ni...

Vrtoglavih, gotovo tri hiljade maraka, iznos je potrošačke korpe za mjesec april, dok penzije...

Pripadnici specijalne jedinice italijanske policije uhapili su 22-godišnju djevojku iz Bosne i Hercegovine u...

Tragedija se dogodila u mjestu Radešine, kod Konjica, gdje se utopio maloljetnik.

Savjet ministara BiH usvojio je izvještaj o radu Ekspertskog i Pravnog tima u vezi...