Jajce dobilo 1,5 milion eura za vodosnabdijevanje

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je sa potpredsjednicom Evropske investicijske banke (EIB) Liljanom Pavlovom dva ugovora o grantu Evropske unije koji se odnose na projekte vodosnabdijevanja u Jajcu i Zvrniku.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma, koja je organizovana putem video lika zbog epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, prisustvovao je i specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH ambasador Johan Zatler.

Bevanda je naglasio da se za opštinu Jajce iz fondova Evropske unije izdvaja 1,5 milion eura grant sredstava, a za Grad Zvornik 595.000 eura čime se podržavaju već započeti postojeći projekti.

Prema planu projekata, koji su već u toku, sredstva iz granta za Jajce biće utrošena za izgradnju i ulaganje u vodosnabdijevanje na desnoj obali rijeke Vrbas, od izvora Resnik te izgradnju sedam malih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Predviđeno je da se na drugom projektu uz ova grant sredstva okonča izgradnja sistema za vodosnabdijevanje “Lokanj-Pilica” i izgradnja malog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za naselje Tabanci u Zvorniku.

Prema mišljenju Bevande i ova grant sredstva, koja je osigurala EU iz svojih fondova, bitno će poboljšati kvalitet života stanovnika opštine Jajce i grada Zvornika te doprinijeti zaštiti okoliša.

“Praksa je pokazala da EIB implementira projekte koji su rezultat potreba običnog čovjeka. Tako je i ovog puta osiguran dodatni novac za poboljšanje vodosnabdijevanja u Jajcu i Zvorniku gdje stanovištvo ima realan problem s pitkom vodom i zaštitom okoliša. Ova sredstva pomoći će da se njihov kvalitet života značajno unaprijedi i to je najbitnije”, naglasio je Bevanda.

Dodao je da će bespovratna sredstva, koje je osigurala EU za ova dva projekta, biti implementirana putem Evropske investicijske banke i alocirana na Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

Pavlova je naglasila da je BiH za ovu banku ključni partner u regiji te je u posljednjoj deceniji uloženo dvije milijarde evra u projekte iz područja prometa te malih i srednjih preduzeća.

Dodala je da je da će u budućnosti više projekata biti namjenjeno za ekonomski oporavak nakon pandemije koronavirusa, te će u prvoj polvini ove godine biti uloženo više od 100 milijuna evra u zdravstveni i sektor obnovljive energije te nastavak izgradnje koridora Vc.

Zatler je istakao da EU stoji uz BiH, posebno uz ovakve projekte koji se odnose na kvalitet života građana i zaštitu okoliša.

Podsjetio je da je, uz današnje ugovore o dodjeli od oko dva miliona evra bespovratnih sredstava iz IPA fondova, krajem prošle godine uloženo i šest miliona evra za podršku BiH u ovoj oblasti te da očekuje postepeno dostizanje evropskih standarda.

 

 

(BHRT)