Jajce Online
JAJCETURIZAMVIJESTI

Jajce dobija viseći most i montažne bine ispod vodopada

Posjetioci u Jajcu od ove godine posjete znamenitostima će plaćati skuplje nego je to bilo do sada i to nakon što je Agencija za kulturno-povjesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca usvojila novi cjenovnik.

Novim cjenovnikom utvrđene su izvansezonske i sezonske cijene karata za sve znamenitosti na području grada Jajca. Tokom sezone turisti će za ulazak na vodopad plaćati 10 KM u što je uključena i posjet Etno muzeju, dok će za tvrđavu i katakombe plaćati po 5 KM. Četiri KM će plaćati posjetu muzeju i dvije KM za posjetu Mitreju, dok će za zip-line iskustvo platiti 30 KM.

Izvan sezone cijene su nešto drugačije. Ulaznica za razgledanje vodopada košta 5 KM, dok po 2 KM košta ulazak na tvrđavu, katakombe, Mitreju i etno zbirci. Zip-line van sezone košta 20 KM.

Iz Agencije su naglasili da djeca starosti do 7 godina imaju pravo na besplatan ulaz, a za učenike osnovnih škola iz BiH jedinstvena cijena je 1 KM po naplatnom mjestu/spomeniku tokom cijele godine, dok će za učenike srednjih škola, studente i penzionere cijena tokom cijele godine biti jednaka cjenovniku vansezonskog razdoblja.

Razlog u poskupljenjima ulaznica se ne krije samo u inflaciji već i u novim projektima koje ova Javna ustanova planira realizirati u narednom periodu u ovom gradu. Direktor Agencije Anto Brtan u izjavi za Klix.ba je kazao da će biti povećane i plaće radnicima.

“Korekcije su donesene zbog povećanja troškova održavanja i povećanja plaće radnicima. Osim toga, počinjemo s pripremnim radovima za nekoliko projekata koje namjeravamo završiti do sredine 5. mjeseca. Radi se o visećem mostu preko Vrbasa kod vodopada, montažne bine ispod vodopada, uređenju Kraljevog groba i još nekim manjim projektima. Prošla sezona je bila bolja od rekordne 2019. za više od 17 posto, tako da očekujemo još uspješniju sezonu ove godine. Također, planiramo i veliki broj kulturnih događaja, kao i prošle godine”, zaključio je Brtan.

Vansezonsko razdoblje u jajcu traje od 1. januara do 30. aprila te od 1. oktobra do 31. decembra, dok je sezona od 1. maja do 30. septembra.

 

 

(Klix)

Povezane vijesti

Pribojavali se Pelješkog mosta: I kod ugostitelja iznad magistrale u Neumu pad prometa je minimalan

admin

Selo koje je priroda “progutala”

admin

Nedostatak stikera za vizu ugrozio turističku sezonu u BiH

admin