Jajce: Borba protiv trgovine ljudima, partnerstvo javnog sektora i udruženja za zaštitu žrtava

Podijeli članak:

Predstavnici udruženja „Kali Sara – Romski informativni centar“ su sredinom mjeseca u tri grada i opštine u BiH sa predstavnicima vlasti razgovarali o modalitetima borbe protiv trgovine ljudima i zaštiti žrtava i osoba u riziku.

U Jajcu i Modriči su potpisani Memorandumi o razumijevanju i saradnji čime je i formalno ostvareno partnerstvo između javnog sektora i udruženja što će omogućiti efikasniju borbu protiv ovih kriminalnih aktivnosti. U Jajcu su memorandume potpisali Centar za socijalni rad i osnovna škola Jajce Kruščica dok su to u Modrični učinili Opština Modriča, osnovna škola Sveti Sava i Centar za socijalni rad Modriča.

Potpisnici se obavezuju da će jačati kapacitete predstavnika romskih NVO/medijatora iz romske zajednice za efikasniji rad na suzbijanju trgovine ljudima te njihovo uključivanje u rad koordinacionih timova (RMT) u kantonima i entitetima i rad lokalnih timova za realizaciju i drugih referalnih mehanizmima u BiH.

Indira Mehić-Čejvan, direktorica Centra za socijalni rad Jajce je rekla da će uposlenici pružiti nesebičnu pomoć u saradnji sa svim drugim relevantnim institucijama na području Jajca u suzbijanju bilo kakvih oblika trgovine ljudima, a posebno djece.

-Poseban značaj podrške je za Rome, problem trgovine ljudima, prije svega prosjačenja, kao i neredovnog pohađanja škole. Naša vizija je da sinergijom i saradnjom sa osobom koja će biti medijator za pitanje Roma postignemo što veći efekat prevencije trgovine ljudima, a ista se može postići edukacijom Romske zajednice o opasnostima i posljedicama trgovine ljudima, posebno djece, rekla je Mehić-Čejvan.

U Travniku je održan sastanak sa koordinatorom regionalnog monitoring tima Srednjobosanskog kantona Adijem Bohutinskim na kojem se razgovaralo o modalitetima partnerstva i zajedničkim aktivnostima na suzbijanju trgovine ljudima.

Aktivnosti se provode u sklopu projekta „Suzbijanje trgovine ljudima u BiH kroz uključivanje romskih NVO u rad referalnih mehanizama“ uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE.

Projekat realizuje udruženje Kali Sara – Romski informativni centar u partnerstvu sa Udruženje”Klub Mladih Roma” iz Tuzle i UG “Romska djevojka-Romani Ćej” Prnjavor iz Prnjavora.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hasan Salihamidžić je nakon šest godina dobio otkaz na poziciji sportskog direktora minhenskog Bayerna,...

Nakon uspješno završene ekspedicije na „krov svijeta“ – Mount Everest, Tomislav Cvitanušić, bh. alpinista,...

Sinoć, 30. svibnja 2023. godine, u okviru manifestacije Hrvatsko proljeće Središnje Bosne, u kazališnoj...

Ošljak je najmanji nastanjeni otok u Hrvatskoj za koji se vjeruje da je bio naseljen...

Nogometaši Seville nakon trosatne drame i penala savladali su Romu u finalu Evropske lige...