Jajčanka vlasnica farme na kojoj koke ne nose jaja

Podijeli članak:

Mirsada Mrkonja iz Jajca je uz pomoć Programa podrške marginaliziranim grupama, koju je prije skoro godinu i po realizirao USAID sa Gradom Jajce, pokrenula vlastiti biznis “Eko jaje”.

U svojoj 40-toj godini je preživjela tri moždana udara, koja na svu sreću nisu ostavila teže posljedice, osim stalne terapije i čestog zaboravljanja i umora. Liječnici su joj savjetovali da pronađe nešto čime će se baviti, a da joj to ne ispunjava samo vrijeme, nego i dušu.

Kako se 18 godina bavila stočarstvom i proizvodnjom mlijeka, znala je da joj rad sa životinjama prija. Međutim, krave zadaju mnogo obaveza i dosta vremena se mora uložiti oko ishrane, ali i muže, što ona nije bila u mogućnosti.

Okućnica od skoro tri dunuma pružila joj je mogućnost za uzgoj koka nosilica, pa odlučuje se za proizvodnju domaćih jaja. Ova vrijedna Jajčanka se ozbiljno pripremala za svoj poduhvat u biznisu. Odabrala je najpogodnije rase, pripremila im hranu od domaćeg kukuruza i pšenice, pa su se i prvi kupci unaprijed javili sa rezervacijama.

Tri vste kokoški na Mirsadinom imanju

 

“Životinje su predivne i pored proizvoda pružaju i ljubav. Prepoznaju moj glas, dolaze meni, osjećam se vrijednije. Istraživala sam tržište i tražila sam striktno domaću kokoš. Uspjela sam pronaći tri vrste“- kazala je Mirsada prilikom predstavljanja svog biznisa USAID-u, kada je još uvijek sve djelovalo idealno.

Koke ne nose jaja

Danas je nažalost njena priča daleko od idealne. Kako je u samoj prijavi projekta navela da će uzgajati tri rase koka, morala je to i ispoštovati. Međutim, nije mogla pronaći firme koje ih prodaju pa je bila prinuđena kupiti koke od prodavca iz Istočnog Sarajeva. Garantirao je da su sve veterinarski pregledane te da se radi o 80 koka i 10 pijetlova, rasa Njuhempšir, Australorp i Brama.

Nekoliko sedmica kasnije Mirsada je pozvala veterinara na farmu, koji je utvrdio da koke nisu pregledane, te da se radi o 60 koka i 30 pijetlova.

“Nakon par mjeseci sam shvatila da je moje povjerenje iskorišteno, jer je od 60 koka nosilo njih 15. Bila sam razočarana, pogotovo što sam se obavezala da ću uplaćivati doprinose u iznosi od 250 KM cijelu godinu dana, a proizvodnje jaja faktički nema”, kaže nam ova Jajčanka.

Kako bi ispoštovala potpisani ugovor, novac je povlačila iz kućnog budžeta. Nakon godinu dana, ipak je morala zatvoriti firmu, jer se uz troje djece i jednu platu našla u nezavidnom položaju.

Uz pomoć dugogodišnjih peradara ustanovila da je njene koke nisu čistokrvne rase, jer dužina nogu i raspon krila ne odgovaraju specifičnim karakteristikama. No, iako je zatvorila firmu, farma je i dalje tu. Koke ne planira prodavati, jer je svjesna je da nisu za držanje pa ne želi nikoga prevariti.

“Pokušat ću da im promijenim hranu, da vidim hoće li to imati efekta. Suprug i ja smo odlučili razmnožiti još jednu rasu koke, Srebrenu italijanku. Kupili smo čistokrvnog horoza i čistokrvnu koku, te u improviziranom inkubatoru naliježemo 20 jaja nove rase“, optimistično dodaje.

Pronašla i tržište

Koliko je Mirsada polagala nade u ovu farmu pokazuje i činjenica da je dobila i dozvolu da proizvode plasira u tržne centre. Brojni prijatelji i poznanici su tražili da se pretplate kao stalni kupci. Ostala je razočarana, jer već pet mjeseci ne nosi niti jedna koka, te i sama mora kupovati jaja za vlastite potrebe.

Osim peradarstvom, bavi se i povrtlarstvom, u svojoj bašti veličine 2,5 dunuma proizvodi povrće za porodicu, a na parceli od tri dunuma kukuruz šećerac, koji koristi za ishranu koka.

“Na ove rase sam se odlučila zato što su pogodne slobodnom uzgoju, nemaju opterećenja, otporne su na bolesti  i same se razmnožavaju, što se na mojoj farmi nije još desilo. Od svoje ideje neću odustati i neću se predati“, ističe ova vrijedna žena, te poručuje da bi voljela čuti savjete iskusnih peradara, koji su se već susreli s ovakvim problemima.

(agroklub.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hasan Salihamidžić je nakon šest godina dobio otkaz na poziciji sportskog direktora minhenskog Bayerna,...

Nakon uspješno završene ekspedicije na „krov svijeta“ – Mount Everest, Tomislav Cvitanušić, bh. alpinista,...

Sinoć, 30. svibnja 2023. godine, u okviru manifestacije Hrvatsko proljeće Središnje Bosne, u kazališnoj...

Ošljak je najmanji nastanjeni otok u Hrvatskoj za koji se vjeruje da je bio naseljen...

Nogometaši Seville nakon trosatne drame i penala savladali su Romu u finalu Evropske lige...