Search
Close this search box.

Jajčanka predstavlja BiH na svjetskom takmičenju za najljepše pismo u 2023. godini

Podijeli članak:

Svečana dodjela nagrada za 52. Međunarodno takmičenje za najljepše pismo 2023. godine održana je u Sarajevu. U prelijepom ambijentu Hotela Evropa, BH Pošta je kao domaćin dočekala sve nagrađene učenike iz Bosne i Hercegovine, te im je u sklopu svečanog programa dodijelila vrijedne nagrade.

Ovo takmičenje svake godine zajednički organizuju tri javna bh. poštanska operatera- BH Pošta, Pošte Srpske i HP Mostar, a ovogodišnji domaćin manifestacije bila je BH Pošta.

Dobitnici nagrada

Prvoplasiranoj Elmini Meštrovac, učenici OŠ “Jajce” iz Kruščice, čije je pismo predstavljalo našu državu na svjetskom takmičenju za najljepše pismo u 2023. godini, nagradu je uručio Avdija Numanović, izvršni direktor Sektora za poštanski promet BH Pošte.

Meštrovac je nagrađena sa 500 KM, mobilnim telefonom i prigodnim poklonima poštanskih operatera. Sa 100 KM nagrađena je njena nastavnica maternjeg jezika Dževida Huskić.

Iz BH Pošte ovom prilikom su naglasili da im je izuzetno važan projekat Najljepše pismo u kojem godinama učestvuju sa kolegama iz druga dva poštanska operatera, ali i sa poštama iz cijelog svijeta. Kroz saradanju sa osnovnim školama nagrađuju kreativnost djece i potiču njihovu pismenost. Ističu da svoju društvenu odgovornost nastoje podijeliti na sve one koji su važni za naše društvo, stavljajući djecu, njihove aktivnosti i potrebe uvijek na prvo mjesto.

Drugo mjesto pripalo je Mariji Pejić iz OŠ “Marko Marulić” Ljubuški koja je nagrađena sa 300 KM , mobilnim telefonom i prigodnim poklonima, a njena nastavnica Ivana Bubalo sa 100 KM i poklonima poštanskih operatera. Treće mjesto i nagradu od 200 KM, mobilni telefon i druge poklone osvojila je Lara Andrijević, učenica OŠ “Sveti Sava” Kotor Varoš. Larina nastavnica Velida Popović nagrađena je sa 100 KM i drugim poklonima.

Utješne nagrade, bežične slušalice i poklon pakete dobili su učenici: Mila Kodić iz OŠ “Danilo Borković” Gradiška, Dorotea Popović iz OŠ “Sveti Sava” Lukavica, Lucija Matković iz OŠ “Vitez” Vitez, Ivan Pavao Boltar iz Treće osnovne škole Mostar, Helena Petrović iz OŠ “Sveti Sava” Crnjelovo, Mina Rahić iz OŠ “Vladislav Skarić” Sarajevo i Valentina Krajina iz OŠ “Fra Mijo Čuić” Bukovica, Tomislavgrad.

Za najkreativniji rad proglašen je grupni rad Odjeljenja I-1 OŠ “Mladen Stojanović” iz Laktaša, a nagradu je preuzela njihova učiteljica Zorica Savić.

Takmičenje svake godine

U nagrađivanje učenika uključili su se i Agencija za poštanski promet BiH i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH sa zanimljivim poklonima za troje prvoplasirane djece.

U zabavnom dijelu programa učestvovali su glumci Armin Omerović, Mona Muratović i Aldin Tucić, popularni profesor geografije Vedran Zubić, te učenici Osnovne muzičke i baletske škole „Novo Sarajevo”, Ishak Sarač i Jasmina Hamza.

Podsjećamo, Međunarodno takmičenje u pisanju pisama održava se svake godine prema uputi Svjetskog poštanskog saveza (UPU), na temu koju odredi UPU. Ovogodišnja tema glasila je “Zamisli da si super junak i tvoja je misija učiniti ceste širom svijeta sigurnijima za djecu. Napiši pismo nekome i objasni koje bi ti super moći bile potrebne u postizanju misije”.

Cilj ovog takmičenja je podsticanje pismenosti i kreativnosti kod mladih osoba, kao i upoznavanje sa poštanskim uslugama i njihovoj važnosti u svakodnevnom životu čovjeka, ali i druženje i međusobno upoznavanje učenika osnovnih škola širom BiH.

 

 

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Turistički kompleks „Grad sunca“ Rodoljuba Draškovića u Trebinju od početka gradnje je privilegovan jer...

Poslanici u Turskoj u skupštini na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako...

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu martu 2024. godine iznosi 1.394...

Ministar privrede Zeničko-dobojskog Samir Šibonjić sa saradnicima je posjetio kompaniju Mettalon Plast d.o.o Zenica....

Podaci “Polazne studije o ekonomiji brige i njege u Bosni i Hercegovini” koju je...

Nezavisna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Arijana Memić podnijela je na današnjoj sjednici inicijativu...