Jajčanina šumar uhvatio u krađi, osuđen na pola godine zatvora

Podijeli članak:

Derviš Karić, samohrani otac četvero djece, od kojih najmlađe ima 2,5 godina, a najstarije šest, putem društvenih mreža zatražio je pomoć dobrih ljudi.

Naime, Derviša iz jajačkog mjesta Kuprešani muka je natjerala da moli za koru hljeba, jer sam nije u mogućnosti da zaradi za svoju porodicu.

Supruga otišla

Kako je rekao za „Avaz“, osuđen je zbog sječe dva metra drva.

– Otišao sam u sječu drva jer su mi trebala za ogrjev, ne da se obogatim. Imao sam Golf 2 koji se raspadao, a pomoću kojeg sam prevozio drva do kuće. Međutim, naišao je šumar, zaustavio me, zapisao i završio sam na sudu. Čekao gotovo godinu da mi dođe presuda. Kada je stigla, prvo sam bio osuđen tri mjeseca zatvora, a kasnije je presuda, preinačena u šest mjeseci – govori očajni otac.

 

  • Kuća u kojoj žive

    Kuća u kojoj žive

    FOTO: ARHIVA


Karić, dodaje kako je potom uputio molbu da ne ide u zatvor, nego da kaznu služi kod kuće jer nema nikoga ko bi mu pazio na djecu. Tu su mu izašli ususret.

– Supruga, majka moje djece, otišla je u Dansku kod familije da radi. Nikada se više nije vratila. Rastali smo se. Ostao sam sa svojom djecom. I majka i otac sam im. Jedino im ja mogu zaraditi za koru hljeba. Međutim, zbog dva metra drva to mi je sada onemogućeno – kaže Derviš.

Kaže da je već skoro dva mjeseca zatvoren.

Najveća želja

– U takvoj sam situaciji da su mi djeca više gladna nego sita. Ja mogu svakako, ali njima ne bi smjelo ništa faliti. Svaku marku koju dobijem potrošim na hranu. Samo da mi djeca ne budu gladna, to mi je najveća želja – ističe Derviš.

Kazao je i kako je morao, da bi platio struju, prodati auto, Golf 2, kojim je zarađivao tako što je išao u potragu za starim željezom.

 

  • Odluka o pritvoru

    Odluka o pritvoru

    FOTO: ARHIVA


– Osim hrane, fale nam i šporet i frižider, iako u njega nemamo šta staviti. Nadam se pomoći dobrih ljudi – govori Derviš.

Bez primanja

Derviš je molbu za pomoć objavio i na društvenim mrežama.

– Pozdrav, dobri ljudi. Obraćam vam se zato što moram. Imam četvero djece i ostao sam s njima sam. Svi su nejaki, najstarije ima šest godina, a najmlađe dvije i po. U kućnom sam zatvoru zbog dva metra drva. Nemam nikakvih primanja niti se imam kome obratiti da nam pomogne. Obolio sam. Imam visok pritisak i bez medicinske pomoći ne mogu ništa, zato molim sve ljude dobre volje da nam pomognu. Redžep je mjesec želja, a moja je želja da izvedem ovu djecu na selamet. Možete doći i uvjeriti se sami da nam je potrebna pomoć u garderobi, hrani… – navodi se u objavi.

 

 

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U saobraćajnoj nesreći koja se sinoć desila na magistralnom putu Tuzla – Sarajevo, u...

Bosna i Hercegovina je na današnji dan prije 30 godina, 2. juna 1993. godine,...

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2023. godine iznosili su 4 milijarde...

Komandant 30. partizanske divizije Stanislav Galić naredio je 23. aprila 1992. formiranje 1. partizanske brigade. Za...

U subotu, 3. juna, održat će se centralni dio manifestacije obilježavanja zločina na području...

U sklopu Škole glume i govora Studio “Jazavac” i ove godine, kao završni rad,...