Jajčanin pronašao kabur očevog amidže u Mađarskoj

-Nije ni čudo što je imao veliko i moćno kraljevstvo. Moj did je imao brata Ibru. Poginuo je negdje na istoku u 1. svjetskom ratu i sahranjen negdje tamo. Ne znamo tačno gdje.

Godinama pokušavam naći neki trag i kabur očevog amidže.

Kupujem i čitam svu literaturu o Bošnjacima u austro-ugarskoj vojsci ne bi li negdje našao nešto.

Pratim fotografije grobalja Bošnjaka.

Spiskove poginulih…

Sve u nadi da ću negdje naći Ibru.

Prije nekoliko godina našoj javnosti predstavljeno je groblje u Nadžharsaniju (Mađarska) na kojem su sahranjivani Bošnjaci (svih konfesija) poginuli na istočnom bojištu. Lokalni Mađari su se organizirali, očistili groblje i restaurirali spomenike. Bilo je uraslo u šikaru za vrijeme komunističke vlasti.

Spomenici popadali na zemlju.

Na tom groblju sahranjivani su borci 4. i 2. bošnjačkog pješadijskog regimenta. Ibro je bio u 2. bhr.

Čestiti Mađari su napravili i spisak pokopanih u Nadžharsaniju i objavili ga na internetu. Ima dosta grešaka u imenima i prezimenima jer njima nisu poznata naša imena i prezimena.

Godinama sam čekao taj spisak nekako očekujući da će se na njemu naći i moj Ibro.
S velikim uzbuđenjem sam ga pregledao i na broju 1904 našao Kilik Ibru. Takvo prezime kod nas u Bosni ne postoji. Može biti Kilim. S obzirom na veliku sličnost s našim prezimenom, vjerujem da je greška i da je to Kliko a ne Kilik Ibro.

Saznao sam koji Mađar je sastavio spisak i javio mu se porukom. Objasnio sam mu situaciju i on je odmah sutradan otišao na groblje i uslikao Ibrin spomenik. Sada čekam da mi provjeri i u knjizi pokopanih ostale podatke koji će riješiti dilemu je li greška na spomeniku, odnosno jesam li konačno našao svoga adžu Ibru.

Iznenađen sam brzinom i susretljivošću tog Mađara, Imrea.

Zaista za svaku pohvalu!

Na spisku se nalaze imena 493 poginula austro-ugarska borca iz Bosne i Hercegovine (muslimani, katolici, pravoslavci i nekoliko židova), napisao je na svom FB profilu dr. sci. Amir Kliko, bosanskohercegovački historičar i naučni saradnik u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Osim svoga predaka pronašao je i dvojicu Jajčana, Mlinara Franju iz Dnoluke i Velisavac Peru iz Ljoljića.

Cijelo ovo groblje je od umrlih od španske gripe, a ležali su poljskoj bolnici u Nadzharsanju. Oni koji se nisu izliječili tu su sahranjeni, njih ukupno 493.

 

(Jajce Online)