Jajčanin pokreće brend iz ljubavi prema svom rodnom gradu

Otići iz Jajca za mnoge Jajčane nije jednostavna odluka, ali je najčešće donesu u trenucima nemogućnosti izbora i izgradnje svoje budućnosti ovdje. ipak, bez obzira na to što je otišao u Njemačku krajem 2019. godine, naš sugrađanin Denis Krak nikada neće zaboraviti rodni grad, u koji je kako kaže, zaljubljen.

Upravo iz te ljubavi rodila se i ideja da pokrene jajački brend, o čemu je premijerno govorio za Jajce Online.

-Od malena sam volio crtati i bio sam vrlo kreativan. Za grafički dizajn sam se počeo zanimati u srednjoj školi, kada sam već sam počeo učiti i softvere i različite programe. Krajem srednje škole odlučio sam se da upišem grafički dizajn u Banjaluci, a tri godine kasnije sam ga uspješno i završio, priča nam Krak.

Dodaje kako je postojala dilema prilikom izbora zvanja, jer je bio i aktivni član nogometnog kluba Metalleghe u Jajcu, radi čega je razmišljao i o studiju fizičkog obrazovanja. Ipak, srećom po sve koji uživaju u njegovom talentu, grafički dizajn je presudio. Nakon završetka studija planirao je upisati master studije, što je i dalje jedna od njegovih želja u Njemačkoj.

-Kada sam došao u Njemačku dobio sam praksu u maloj agenturi u kojoj se radi marketing i event menadžment. Rekli su mi da praksa traje tri mjeseca, ali s obzirom na to da sam im se svidio, odlučili su me zadržati i da radim. Najviše su me zanimali 3D i dizajn na fakultetu, pa sam počeo i uvoditi inovacije u kompaniju u kojoj radim, rekao je.

S obzirom na to da je već ranije izradio svoj logo za predstavljanje u online svijetu dizajna, ideja o brendu Jajca, došla je spontano.

-Volim Jajce i zaljubljen sam u svoj rodni grad. Nedostaje mi mnogo pa sam razmišljao šta bi mogao da mu ponudim. Došao sam na ideju da napravim nešto što Jajcu fali, a to je jedan prepoznatljiv brend. Tako sam kreirao logo koji objedinjuje sve, spaja univerzalne simbole koje su nam svima zajednički. To su vodopad, Stari grad , kuće i sunce iznad. Vjerske i nacionalne simbole sam htio izbjeći, jer Jajce nije samo dvije nacije, već je Jajce čitav svijet, svi su dobrodošli, kazao je on.

Ovu ideju Denis planira realizovati do ljeta, a cilj mu je kreirati majice, dukseve, ali i druge zanimljive modne dodatke s univerzalnim logom našeg grada. Osim toga, raduje se i korištenju svog hobija, fotografije, radi čega je uvjeren da će i ona naći svoje mjesto do naših sugrađana, ali i brojnih turista.

-Trenutno sam u fazi prikupljanja finansija, a nadam se početku negdje sredinom juna. Volio bih napraviti online shop gdje će svi moći naručiti majice, dukseve i druge zanimljive predmete. A kasnije bih možda i postavio štand u gradu, kazao je Krak.

Za kraj ovog razgovora Denis poručuje da nije požalio za odlukom o odlasku iz ovog grada, jer kako navodi, otišao je zbog niza teških situacija koje je doživio radi nacionalnosti i religije. Osim toga, nije vidio svoju budućnost ovdje, ali se ipak vodi motom da će se jednoga dana možda ipak vratiti. Do tada vjeruje u svoje sugrađane i pozdravlja ih, navodeći da su mnogi od njih uspjeli izgraditi sebe i karijeru čak i ovdje. On nam se pak vraća trenutno samo povremeno, ali uz trajnu ostavštinu, brenda, koji s nestrpljenjem očekujemo.

 

 

(Jajce Online/S.Velaga)