Search
Close this search box.

Jajčanin osvojio Island Peak na Himalajima

Podijeli članak:

Njegoš Kalajdžija (28), zaljubljenik u prirodu, planine i avanturizam, početkom maja otputovao je u Nepal kao dio ekspedicije s ciljem osvajanja Island Peaka (6189 m/nv). Danas, u jutarnjim satima, uspješno je dosegao vrh ovog planinskog giganta u lancu Himalaja.

 

Island Peak, visok 6189 metara, prvi su ispenjali članovi čuvene britanske ekspedicije nakon što su Sir Edmund Hillary i Tenzing Norgay osvojili Mont Everest. Eric Shipton, jedan od članova te ekspedicije, dao je ime ovom vrhu. Godine 1983. vrh je dobio novo ime, Imja Tse, ali lokalno stanovništvo i dalje koristi staro ime.

Smješten među divovima kao što su Lhotse (8501 m/nv) i Nuptse (7861 m/nv), s Island Peaka se pruža pogled na druge impresivne vrhove poput Makalu (8463 m/nv) i Cho-Oyu (8201 m/nv).

Njegoš je sa svojom ekspedicijom krenuo iz Katmandua letom za Luklu, nakon čega je slijedilo višednevno pješačenje kroz Khumbu dolinu do baznog kampa. Tokom puta, tim se aklimatizirao na vrhovima Nangar Tsang (5100 m/nv) i Chukung Ri (5550 m/nv). Hodajući kroz Khumbu dolinu, pred njima se uzdizao najviši vrh na svijetu, Mont Everest (8848 m/nv). Ekspedicija je spavala po selima u lokalnim smještajima, a po dolasku u bazni kamp imali su obezbijeđene šatore, užad i klinove za osiguranje smjera do vrha.

Završni uspon trajao je oko osam sati, a povratak do kampa oko četiri sata.

This slideshow requires JavaScript.

Napravio kućicu

Njegoš Kalajdžija trenutno živi u Brčkom, a porijeklom je iz Jajca gdje često boravi. Planinarenjem se bavi od mladosti, a ljubitelj je ekstremnih i avanturističkih sportova.

Prvi put je dospio u javnost kada je stupio u kontakt s bosanskohercegovačkim fotografom Dženadom Džinom. Njegoš je Džini predložio postavljanje male drvene kućice, bivaka za spavanje četiri osobe, koju bi poklonio planinarima i Gorskoj službi.

Džino je tada izjavio: “Njegoš je mlad momak sa svojih dvadeset i kusur godina, momak koji zrači pozitivnom energijom. Odlučio sam da kućicu pokušamo postaviti u dolini Tisovici, s obzirom na to da je to mjesto koje je u 90% slučajeva polazna tačka mojih planinarskih tura.”

Njegoševa strast prema planinarenju i avanturizmu inspiracija je mnogima, a njegov najnoviji podvig na Himalajima sigurno će ostati upamćen kao jedan od njegovih najvećih uspjeha.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Već mjesec dana nema sastanaka ni pregovora partnera na državnom nivou vlasti, a ni...

Vrtoglavih, gotovo tri hiljade maraka, iznos je potrošačke korpe za mjesec april, dok penzije...

Pripadnici specijalne jedinice italijanske policije uhapili su 22-godišnju djevojku iz Bosne i Hercegovine u...

Tragedija se dogodila u mjestu Radešine, kod Konjica, gdje se utopio maloljetnik.

Savjet ministara BiH usvojio je izvještaj o radu Ekspertskog i Pravnog tima u vezi...

Vlada Republike Srpske juče je isplatila milion KM za prevazilaženje posljedica elementarnih nepogoda za...