Jajčanin među najuspješnijim modernim umjetnicima u Češkoj

Podijeli članak:

Jedan je Bosanac među najuspješnijim modernim umjetnicima u Češkoj. Akademski slikar Aldin Popaja iz Jajca je predstavio još jednu svoju nezaboravnu izložbu u srcu Praga. Prepuna Novomestska vijećnica mahom njegovih poštovatelja Čeha.

Ponos i čast za ambasadora, za našu zemlju, za Aldina.

Vidjeti njegovo prezime u silnoj veličini niz zidove vijećnice u centru starog Praga kako vijori, ljude kako mu prilaze s ljubavlju govoreći o njegovim djelima i njemu kao čovjeku, čudesno je.

Diplomirao na praškoj Akademiji za umjetnost, na kojoj je i predavao, izlagao nebrojeno po cijelom svijetu, Aldin se bavi simbolima na jedan izuzetan način, ili kako je to zapisao fra Drago Bojić:

“Svjestan destruktivne moći simbola kad ih se stavi u službu religijskih i etničkih politika, kad se preko simbola isključuje drugi, kad ih se koristi kao sredstvo borbe protiv drugih, slikar Popaja ih oslobađa okova jednoznačnih interpretacija i pokušava im udahnuti univerzalno značenje.”

Sve ovo je važno, neobično bitno, ali za mene osobno još bitnije je dodati Popajinu ljudskost, to lice dobroga, divnoga čovjeka i prijatelja, gdje su u svim govorima večeras, od kojih je jedan bio i Aldinove prijateljice, ministrice obrane Češke, svi istaknuli upravo to, da je Aldin jedan divan čovjek. Koji zaslužuje svo dobro, svaki pljesak i da se njegovo ime pronese daleko. Sretno bilo, Dino majstore, napisala je ambasadorica BiH u Čekoj Republici Martina Mlinarević nasvojoj zvaničnoj FB stranici.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...

– Zaokružite datum u svom kalendaru – napisao je Safet Sarajlić, poznati aktivista, najavljujući...