Jajčanin izrađuje kućišta za podvodne kamere

Podijeli članak:

Kada pomislite na neobična zanimanja, vjerovatno nećete imati na umu ono što Zvonimir Vugrin radi svakog dana. Zvonimir, naš sugrađanin, radi u austrijskoj firmi “SUBAL Steyr”, gdje se bavi izradom kućišta za podvodne kamere. Njegova specifična vještina igra ključnu ulogu u omogućavanju najpoznatijim svjetskim firmama i podvodnim fotografima da zabilježe čaroliju podvodnog svijeta.

Zvonimirova svakodnevna misija je izrada kućišta za kamere poznatih svjetskih proizvođača kao što su Nikon, Canon, Leica, Hasselblad i drugi. Ova kućišta se koriste širom svijeta, na mjestima kao što su Karibi, Australija, Hrvatska, Francuska, oblasti oko Sjeverne i Južne Amerike, Azija i mnoge druge fascinantne destinacije. Ova oprema omogućava podvodnim fotografima da zabilježe jedinstvene trenutke i bogatstvo podvodnog svijeta, a sve to bez straha od oštećenja njihovih vrijednih aparata.

Ono što Zvonimir radi je više od običnog posla – to je umetnost preciznosti i stručnosti. Kućišta za kamere moraju izdržati dubinu od čak 120 metara, gdje su pritisak i voda izazov za tehničku izdržljivost. Svaki detalj mora biti pažljivo razrađen i izrađen kako bi se obezbjedila zaštita i funkcionalnost. Oštećenje kamere na takvim dubinama može biti izuzetno skupo, pa je Zvonimirov posao od suštinskog značaja za očuvanje opreme i omogućavanje podvodnim fotografima da nastave svoj rad.

Danas je lokalni hroničar, Tvrtko Zrile, imao priliku da razgovara sa Zvonimirom i sazna više o njegovom zanimanju. U sklopu tog susreta, Zvonimir je darovao Tvrtka stativ za fotoaparat i kameru SJ6 LEGEND, dok je njegova ljubazna supruga ugostila Tvrtka i njegovu suprugu Dadu kafom i kolačima. Tvrtko nije mogao da sakrije svoje oduševljenje i zahvalnost na ovom iznenađenju.

“Jest da smo Kozlučani, ali je poklon preskup, pa se javno moram zahvaliti,” napisao je Tvrtko Zrile, prepoznavši vrijednost ovog poklona.

Zvonimir Vugrin i njegovo rijetko zanimanje za izradu kućišta za podvodne kamere su primjer kako jedinstvene vještine mogu igrati ključnu ulogu u svetu tehnologije i umetnosti. Njegova posvećenost i preciznost omogućavaju da se očuva magija podvodnih fotografija i snimaka, a njegov dar Tvrtku Zrili samo je još jedan dokaz velikodušnosti i ljubaznosti koje karakterišu našeg sugrađanina.

 

 

(Jajce Online/Tvrtko Zrile)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Građani Rudog ogorčeni su činjenicom da su ostali bez jedine banke, ali i lokalne...

Da građani u BiH loše žive i da im je sve teže preživjeti mjesec,...

Žrtva nasilja u porodici čiji identitet nećemo otkrivati javila se portalu N1 s ciljem...

U sudu u Minhenu danas je održano završno ročište ponovljenog suđenja Srećku S. (64),...

U Bosni i Hercegovini ponovo se dogodio brutalni napad na ženu.

Vozač kamiona iz Bosne i Hercegovine jutros je u blizini Andorfa u Gornjoj Austriji...