Search
Close this search box.

Jajčanin izložbom “Manuskript” oduševio Mostarce

Podijeli članak:

Šesta samostalna izložba pod nazivom Manuskript akademskog grafičara Borisa Ladana iz Jajca sa 16 kompozicija većih formata koji su rađeni u kombiniranoj tehnici na platnu, okupila je ljubitelje umjetnosti u Galeriji “Kraljice Katarine” u Mostaru.

Već prepoznatljiv po svojim djelima autor nam kaže kako je na ovoj izložbi zapravo radio čitav svoj život, jer je on jedan od onih koji umjetnost živi.

Boris Ladan
Boris Ladan

“Prije 27 godina sam u ovo doba bio negdje u spremištu vlakova u izbjeglištvu u Njemačkoj gdje sam crtao grafite i tu sam počeo, a kasnije sam upisao likovnu akademiju i onda se to sve povezalo tako da je moj likovni izričaj kombinacija grafita i street arta sa slikarstvom”, kaže autor za Klix.ba.

Izložba se zove Manuskript, što na neki način predstavlja originalni likovni izričaj i, kako nam Ladan otkriva, dosta kolega mu kaže da to nisu još vidjeli.

“Ja to radim zato što volim i ne gledam to kao nešto komercijalno. Zaista sam sretan da imam priliku ovo sve izložiti u prelijepom prostoru u Mostaru”, ističe Ladan.

Izložba će u Mostaru biti otvorena do 14 februara, a nakon toga će biti izložena u Umjetničkoj galeriju BiH u Sarajevu gdje će svi zainteresirani imati priliku da je pogledaju u periodu od 25. februara do 11. marta.

“Premijerno je bila otvorena u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu na period od dvije sedmice, ali zbog velikog interesa javnosti i publike ostala je sedmicu dana više i baš sam bio sretan što su ljudi uživali u mom stvaralaštvu”, kazao je autor u razgovoru za Klix.

Na njegovim radovima dominiraju raznorazna trodimenzionalna slova koja su u nekim kombinacijama, kontrastima svijetlog i tamnog, manjeg i većeg, što su kako je kazao bili i njegovim počeci, koje je zadržao do danas u svojim djelima.

Voditelj Galerije Kraljice Katarine Dalibor Nikolić ističe kako Ladan ima posebnu snagu izričaja s kojim plijeni pažnju publike ali i šire javnosti.

Boris Ladan diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu 2005. godine u klasi profesora Igora Dragičevića.

 

 

(Klix)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nakon neuspješne sezone u italijanskom i evropskom nogometu, Milan će u narednoj sezoni pokušati...

Direktne strane investicije u BiH, prema prvim preliminarnim podacima Centralne banke, prošle godine su...

Konzumiranje šećera ne računa se samo onda kada pojedemo čokoladu ili kolač, ova supstanca...

Putovanje i fotografiranje oduvijek su išli “ruku pod ruku”. Gotovo da i nema onoga...

Francuski Luvr mogao bi da premjesti “Mona Lizu” u posebnu podrumsku prostoriju da bi...

Demineri su u protekloj godini očistili prostor od više od dva miliona kvadratnih metara...