Jajčanin imenovan za Počasnog ambasadora Mediteranske obale

Podijeli članak:

Andrej A. Gajić, mladi bh naučnik i istraživač koji trenutno živi i radi u Valoni u Albaniji, imenovan je za Počasnog ambasadora Mediteranske obale.

Doprinos nauci

Ovo priznanje Gajiću je dodijelila Barselonska konvencija, čije su potpisnice 22 zemlje sa obala Sredozemnog mora. Počasnom ambasadoru dodijeljeno je na završnoj konferenciji „Programa upravljanja obalnim područjem BiH (CAMP BH)“ i obilježavanju Dana Mediteranske obale u Neumu.

– Kao Ambasador Mediteranskog mora zagovarat ću naučno utemeljeno i klimatski pametno očuvanje vrsta, koje možemo postići kroz regionalno jedinstvene dugoročne konzervacije in-situ. Zagovarat ću značaj novih spoznaja o vrstama koje su ocijenjene kao nedovoljno poznate na IUCN listama, te značajnom proširenju zaštićenih područja i njihovom kvalitetnijem menadžmentu. Svoja ću istraživanja usredotočiti na razumijevanje iznimno rijetkih i vrlo ugroženih ajkula i raža u južnom Jadranu, njihovih ključnih staništa i naravno ugroženosti. Sa stečenim spoznajama nadam se da ćemo moći predložiti bolje regionalne mjere za zaštitu – kazao je Gajić na svečanosti dodjele priznanja.

Međunarodni ekspert, rođen u Jajcu a odrastao u Gradišci i Bugojnu, višestruko je nagrađivan zbog svog doprinosa istraživanjima i zaštiti eko sistema i ugroženih vrsta morskih pasa i raža, a posebno je vezan za Neum, kao jedini dio mora koji pripada BiH, gdje je i započeo karijeru.

– Sproveo je brojna naučna istraživanja koja su rezultirala originalnim podacima o brojnim značajnim vrstama, te dala preporuke za njihovu zaštitu. Andrej aktivno radi na edukacijama i redovno sarađuje sa lokalnom zajednicom. U njemu vidimo trajnog naučnog saradnika u svim aktivnostima kada je u pitanju zaštita morskog i obalnog područja BiH, odnosno Neuma, koji tako dobro poznaje i uvijek mu se rado vraća – kazao jeJosip Njavro, koordinator Programa upravljanja obalnim područjem (CAMP) BiH i pomoćnik načelnika općine Neum.

Prema riječima Senada Oprašića, člana biroa Barcelonske konvencije, nagrada je dodijeljena kao priznanje za ukupan Andrejev doprinos nauci.

– U Jadranskom moru, kao i ostatku Sredozemlja, te za značajan doprinos koji je dao u dopunama odredaba Barcelonske konvencije, te Aneksa II njenog Protokola. U ovom trenutku važno je naglasiti da je upravo Andrej odigrao i ključnu ulogu u razvoju biologije mora u Bosni i Hercegovini, koja je prethodno bila potpuno zanemarena – istakao je Oprašić.

Impresivna biografija

Andrej A. Gajić rođen je 1. juna 1991.godine u Jajcu. On je naučnik, autor, predavač, podvodni istraživač, ROV pilot i padobranac. Njegove studije bazirane su na boljem razumijevanju uticaja zagađenja na razvoj bolesti morskih pasa i raža, te uspostavi njihove dugoročne zaštite.

Većinu svoje karijere posvetio je radu na lokalnom nivou i razvoju biologije mora u Bosni i Hercegovini, za što je dobio Posebno vladino priznanje za izvanredne naučne rezultate (2021), National Geographic EC Leadership nagradu (2020), te je proglašen za Osobu godine (2019).

Objavio je više od 70 naučnih tekstova i dvije knjige, a predavao u više od 75 država. Poznat je po svojim višestrukim angažmanima kao vodeći znanstvenik pri National Geographic (Wasghington, D.C.) i Discovery Channel (New York), a osnivač je i direktor Sharklab ADRIA – Centra za marinsku i slatkovodnu biologiju.

 

 

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac...

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...