Search
Close this search box.

Jajčanin Adis Lizalo: Osjetio sam da moja doktorska diploma ništa ne vrijedi u BiH

Podijeli članak:

Adis Lizalo iz Vinca, nakon srednje škole u Jajce upisuje se na Agromediteranski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, gdje je završio prvi i drugi ciklus studija.

Tokom drugog ciklusa, imao je priliku otići na razmjenu studenata na Univerzitetu 19. May u Samsunu, Turska. Nakon završetka drugog ciklusa u Mostaru, aplicirao je za volonterski rad u općini Jajce u trajanju od dva mjeseca.

Nakon toga, uz pomoć profesora iz Turske, otisnuo se na nastavak školovanja u Samsun, gdje je i doktorirao iz područja hortikulture, točnije voćarstva i oplemenjivanja.

– Tokom studija u Turskoj, nisam često dolazio u Bosnu i Hercegovinu, niti sam imao puno slobodnog vremena da pratim (političku) situaciju u Bosne i Hercegovini. Samo kroz jutarnji brzinski pregled vijesti konstantno sam se susretao s izjavama naših političara (lidera – kojih je previše, ljudi kojima vjerujemo) kako mi mladi treba da se vratimo u našu zemlju nakon stjecanja znanja, uzimanja diploma i slično. Vratio sam se iz Turske točno u vrijeme predizbornih kampanja, rečenica koja mi je svaki put uzimala pažnju je: “Nećemo dopustiti više nijednom mladom čovjeku da ode iz zemlje”. To je bila ta, valjda, rečenica na kojoj su mnogi zasnivali kampanju. I meni se osobno svidjela ta rečenica, ta izjava. Dala mi je tada neku (sada lažnu) sigurnost da ima nade i za mene i da ću se zaposliti, priča nam Adis Lizalo na početku našeg razgovora.

Nakon što je završio doktorat i vratio se u Bosnu i Hercegovinu u potrazi za poslom, doživio je razočaranje i frustraciju. Naišao je na prepreke i neprijateljsko okruženje na svojim bivšim fakultetima u Mostaru i Sarajevu, gdje su mu jasno stavili do znanja da preferiraju svoje studente pri zapošljavanju.

Bolan rastanak sa roditeljima: Adis pred polazak za Njemačku

– Prvo što sam uradio u potrazi za poslom je da sam otišao na svoj stari Univerzitet u Mostaru, kod rektorice prof. dr. Alene, koja mi je jasno i kratko rekla: “Zašto si se vratio, zašto nisi ostao u Turskoj, mi imamo dovoljno doktora znanosti ovdje”. To je bio prvi udarac i možda znak da sam već tada trebao otići. Onda sam pokušao u Sarajevu na Prehrambenom fakultetu, gdje također dekan istog fakulteta prof. dr. Muhamed Brkan mi poručuje da oni “zapošljavaju” samo svoje studente. Odatle sam isto otišao “omamljen”. Vratio sam se kući gdje sam odradio godinu dana volonterskog rada, a poslije toga saznao sam da za mene trenutno nema posla. To je bio treći put da sam osjetio da ta moja doktorska diploma ništa ne vrijedi u Bosni i Hercegovini, kazao je Adis Lizalo za naš portal Jajce Online.

Lizalo koji je nedavno stigao u Minhen izražava osjećaj fascinacije organiziranošću i disciplinom u novoj sredini.

– O novim očekivanjima od nove sredine ne mogu trenutno ništa reći, jer sam tek došao tu, ali neće mi biti problem adaptirati se. Prvo jutro kada sam stigao u Minhen, i dalje imajući to pitanje u glavi je l’ radim pravu stvar odlaskom, vidio sam na semaforu nekih 9-10 biciklista koji stoje u redu jedan iza drugog. Ne jedan pored drugog, nego linija kao pod konac. Ta me sitnica fascinirala i shvatih da ovdje ima sistem koji radi, koji se poštuje, i takav ne nanosi nikome štetu u tom ljudskom lancu. Ovdje sam siguran da ću napredovati onoliko koliko dam sebe i ta sigurnost te drži, naveo je.

Vidno razočarani Adis Lizalo poslao je poruku svim mladim ljudima, pogotovo onima što su visoko obrazovani.

– Samim tim sto imamo mlade i obrazovane ljude, ja tu vidim napredak kakvom svaka zemlja teži. Samo što sav taj napredak biva uzalud i porušen, odnosno odnesen u druge zemlje odljevom mozgova. Našim mladim ljudima bih, nažalost, veliko nažalost poručio da odu. Štoviše, da se ne vraćaju i da ne čine grešku koju sam ja počinio. Ne znam ustvari kome imam i poručiti, jer koliko sam vidio da je svako otišao, poručio je Lizalo.

This slideshow requires JavaScript.

Povratak se ne isplati

Samir Beharić je aktivista iz Jajca i doktorant na Univerzitetu u Bambergu, gdje kao stipendista Fondacije Korad Adenauer istražuje fenomen “odliva mozgova” iz šest zemalja Zapadnog Balkana. Tokom studija, pohađao je nastavu na univerzitetima u Sarajevu, Berlinu, Samsunu, Rimu, Beču i Leipzigu kao stipendista međunarodnih akademskih programa.

Stažirao je u Američkom kongresu i Europskom parlamentu. Koautor je socijalne karte općine Jajce, analize koju je 2022. godine objavio Centar za obrazovanje i druženje Jajce, a koja je još tada ukazala na poražavajući omladinsku politiku općinskog rukovodstva i ukazala na opasnost od odlaska mladih i depopulacije općine Jajce, te dala niz preporuka kojim bi se trenutno stanje ublažilo i saniralo

– Sa Adisom sam studirao 2015. godine jedan semestar na Univerzitetu Ondokuz Mayıs u Samsunu, na sjeveru Turske, pa najprije mogu reći da se radi o iskrenom prijatelju, vrijednom i lijepo odgojenom mladom čovjeku koji je tokom studija uvijek govorio da mu je san da se vrati u Bosnu i Hercegovinu i doprinese svojim znanjem svojoj zemlji, a posebno Jajcu. Pored toga, Adis je vrhunski stručnjak u svom poslu, te je nakon magistarskog studija odlučio i doktorirati u Turskoj kao jedan od najboljih doktoranata na univerzitetu. Doktorat je stekao iz poljoprivrede i voćarstva. Takvih akademski obrazovanih stručnjaka je malo u Bosni i Hercegovini, a u Jajcu ne postoje, kazao je Samir Beharić.

Dr. Adis Lizalo je suočio s izazovima tokom svoje potrage za poslom u uglednim ustanovama u našoj zemlji, ali nažalost, svaki put je bio odbijen i zanemaren.

– Imam utisak da je Adisova “Ahilova peta” bila njegova nepotkupljivost, njegov doktorat, te poznavanje nekoliko stranih jezika. Dr. Lizalo nije bio osoba koja će svoju čast, znanje i diplomu pogaziti nekim koruptivnim činom i partijskom službom u bilo kojem bh. gradu. Činjenica da se radi o međunarodnom stručnjaku bez premca mu očito nije služilo kao prednost. Čak naprotiv, dr. Adis Lizalo je otišao časno, istakao je.

Van naše zemlje trenutno studira na hiljade studenata. Svi oni prate šta se dešava s onima koji su svoju diplomu već stekli u inostranstvu i vratili se u svoj rodni grad.

– Odlazak dr. Adisa Lizala predstavlja svojevrstan signal svima onima koji studiraju u inostranstvu da se povratak u domovinu ne isplati. Jer zbog čega da studiraju u inostranstvu, da se vrate i samo stažiraju, ako je Adis Lizalo sve to već prošao i bio primoran napustiti domovinu. Istovremeno vidimo, nismo slijepi, da oni s kupljenim diplomama, kao i oni bez univerzitetskih diploma, napreduju bez prepreka. Usudio bih se reći da je dr. Adis Lizalo na engleskom i turskom jeziku napisao više stranica teksta nego što su neki pročitali, ako uopće čitaju engleski ili turski, kategorično je poručio Beharić.

Bosna i Hercegovina suočava se s ozbiljnim demografskim izazovima, uključujući negativan prirodni priraštaj i masovno iseljavanje stanovništva. Svake godine, BiH gubi oko 1,5 posto svog stanovništva, što rezultira odlaskom cijelih porodica u potrazi za sigurnijim i kvalitetnijim životom negdje drugdje.

Prema neslužbenim podacima Unije za održivi povratak i integracije u BiH, više od 600.000 građana napustilo je zemlju u posljednjih deset godina, a taj trend iseljavanja kontinuirano raste iz godine u godinu. Stručnjaci upozoravaju da postoji mnogo razloga za ovu migraciju, ali je konačni cilj uvijek isti: pronalaženje stabilnijeg i boljeg životnog okruženja izvan granica BiH.

 

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Turistički kompleks „Grad sunca“ Rodoljuba Draškovića u Trebinju od početka gradnje je privilegovan jer...

Poslanici u Turskoj u skupštini na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako...

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu martu 2024. godine iznosi 1.394...

Ministar privrede Zeničko-dobojskog Samir Šibonjić sa saradnicima je posjetio kompaniju Mettalon Plast d.o.o Zenica....

Podaci “Polazne studije o ekonomiji brige i njege u Bosni i Hercegovini” koju je...

Nezavisna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Arijana Memić podnijela je na današnjoj sjednici inicijativu...