Search
Close this search box.

Jajčani uspješni na ‘Zlatnom čokanju’ u Zenici

Podijeli članak:

U Zenici je jučer održan šesti po redu Međunarodni festival jakih alkoholnih pića i likera pod nazivom “Zlatni čokanj”, koji je okupio rekordan broj proizvođača i uzoraka. Od skromnih početaka, kada je na prvom festivalu sudjelovalo 25 takmičara s 60 uzoraka, do danas, festival je doživio impresivan rast, okupivši čak 320 proizvođača sa 750 uzoraka u konkurenciji, piše Jajce Online.

Ovogodišnje izdanje festivala privuklo je pažnju i izvan granica Bosne i Hercegovine, budući da je u Zenicu stiglo dvanaest zemalja, uglavnom iz regije, ali su se prijave primile i iz Amerike i Australije. Ova raznovrsnost doprinijela je bogatstvu ponude i raznovrsnosti okusa koji su se mogli degustirati na festivalu.

Ocjenjivanje uzoraka povjereno je stručnom žiriju, kojim je predsjedavala profesorica Nermina Spaho, a rezultiralo je dodjelom 24 Zlatna čokanja u šest kategorija.

Na prestižnom takmičenju nadmetali su se i proizvođači iz Jajca. U kategoriji travarica, istakao se Ivo Šimunović, osvajajući drugo mjesto sa svojom neodoljivom travaricom, dok je Ivica Jelica Điđi zasluženo zauzeo treće mjesto, pokazujući svoje majstorstvo u stvaranju ovog aromatičnog pića.

Kada je u pitanju jabukovača, Marko Saraf je blistao, osvojivši treće mjesto zajedno sa Ivicom Jelicom Điđijem i Zoranom Serdarom, čime su svi pokazali svoju stručnost i ljubav prema ovoj voćnoj rakiji. U kategoriji kruške, Marko Saraf je ponovo briljirao, zasluženo se uzdigavši na prvo mjesto, čime je potvrdio svoje mjesto među vrhunskim proizvođačima.

U konkurenciji viljamovke, Ivo Lukić i Ivo Šimunović osvojili su treće mjesto, demonstrirajući svoje umijeće u proizvodnji ove prefinjene rakije. Ostale rakije također su bile predstavljene na visokom nivou, a naš Miroslav Malić osvojio je zlatnu medalju.

Kada su u pitanju rakije od šljive -bezbojne, Ivica Jelica Điđi ponovo je zasluženo osvojio treće mjesto, dok je Ivo Šimunović pokazao svoju stručnost i u kategoriji mlade šljive, osvojivši treće mjesto.

This slideshow requires JavaScript.

Ovi rezultati jasno pokazuju bogatstvo i raznolikost svijeta rakija, kao i talent, posvećenost i stručnost proizvođača koji su se nadmetali. Čestitamo svim dobitnicima na njihovim impresivnim dostignućima.

Ovogodišnje izdanje festivala je bilo izuzetno uspješno, s obzirom na vrhunsku organizaciju koja je oduševila posjetitelje. Za samo šest godina, Zenica je postala sinonim za vrhunske sajmove jakih alkoholnih pića i likera, a organizatori zaslužuju velike pohvale za postignuti uspjeh. Njihov trud ne samo da promovira lokalne proizvođače, već i doprinosi očuvanju i promociji bogate kulture i tradicije.

Ne smijemo zaboraviti ni naše sugrađane iz Jajca, čije su izvanredne proizvode istakli na ovom festivalu. Njihov doprinos u promociji grada Jajca i našeg kraja je neprocjenjiv, te im također upućujemo iskrene čestitke.

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nakon neuspješne sezone u italijanskom i evropskom nogometu, Milan će u narednoj sezoni pokušati...

Direktne strane investicije u BiH, prema prvim preliminarnim podacima Centralne banke, prošle godine su...

Konzumiranje šećera ne računa se samo onda kada pojedemo čokoladu ili kolač, ova supstanca...

Putovanje i fotografiranje oduvijek su išli “ruku pod ruku”. Gotovo da i nema onoga...

Francuski Luvr mogao bi da premjesti “Mona Lizu” u posebnu podrumsku prostoriju da bi...

Demineri su u protekloj godini očistili prostor od više od dva miliona kvadratnih metara...