Search
Close this search box.

Jajčani ne žele da Pliva bude nova ‘Miljacka’

Podijeli članak:

Godinama su stanovnici Jajca svakodnevno pratili aktivnosti građevinara duž rijeke Plive, koji su radili na obnovi korita rijeke i plivskog vodopada, našeg dragocjenog prirodnog blaga.

U ovaj poduhvat uloženo je više od deset miliona maraka, ali nakon završetka radova, rezultati su bili daleko od impresivnih. Više od 4.000 kubika betona i 500 tona željeza su integrirani u prirodno okruženje ovog ljepotana iz Jajca, ostavljajući trajne posljedice na njegov prirodni izgled koji je bio prepoznatljiv širom regije.

Veliki gabioni, masivni betonski zidovi i nepraktičan plato, koji je trebao biti prostor za kulturne i zabavne događaje, uz smanjenje visine vodopada za gotovo četiri metra, izazvali su nezadovoljstvo među stanovnicima Jajca.

Inženjeri i izvođači vjerovatno bi se pravdali tvrdnjom da je obnova vodopada bila znatno složenija nego što se čini, i da su sve promjene bile neophodne za stabilnost vodopada i dugotrajnost radova.

Međutim, nije potrebno biti stručnjak da se zaključi da su stvari mogle biti drugačije!

U doba kada se grade neboderi od 800 metara, otvaraju skijališta u pustinjama, i iz mora se rađaju gradovi, vodopad iz Jajca sigurno je mogao zadržati svoj prirodni izgled. Zašto to nije ostvareno, teško je reći. U projektu je bilo malo uključenih stanovnika Jajca, pa su odluke o sudbini vodopada donosili oni koji Miljacku nazivaju biserom.

Možda je u tome ključni razlog?!

Ogorčeni stanovnici Jajca nisu bili adekvatno uključeni u taj proces donošenja odluka, a rezultati su ih ostavili razočaranima. Nedostatak transparentnosti i nedostatak uključenosti lokalnog stanovništva u proces odlučivanja postavlja ozbiljna pitanja o demokratskim principima i poštovanju volje građana kada je u pitanju životna okolina u kojoj žive.

Nastavak sanacije korita

Nakon sanacije vodopada, fokus je prebačen na ostatak korita rijeke Plive, ali i tu se javlja nezadovoljstvo među građanima. Način izvođenja radova nije zadovoljio očekivanja, što je rezultiralo negodovanjem i aktivizmom dijela lokalnog stanovništva.

Aktivisti su najavili podnošenje peticija, blokadu radova i pristupnih puteva…

Sanel Klarić, delegatkinja u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, inicirala je hitnu inspekcijsku intervenciju radi provjere trenutnog stanja radova na obalama rijeke Plive, a o tome smo jučer pisali.

Postoje mnoga pitanja koja postavlja nevladin sektor i aktivisti:

  • Da li je provedena studija utjecaja na okoliš prije donošenja odluke o ovim radovima?
  • Kako će ovi radovi utjecati na biljni i životinjski svijet, s obzirom na vidljivu devastaciju, posebno u proljeće kada vegetacija i životinjski svijet ulaze u novi životni ciklus i postaju ranjivi i osjetljivi?
  • Ko su stručnjaci koje spominjete?
  • Je li projekat dostupan javnosti?
  • Jesu li građani imali priliku iznijeti svoje mišljenje o ovim radovima?
  • Je li organizirana javna rasprava, i jesu li građani bili uključeni u proces odlučivanja u ranim fazama, sukladno Arhuskoj konvenciji, koju je BiH ratificirala, a svi organi vlasti su dužni je poštovati?

Stanovnici Jajca u narednom periodu očekuju odgovore i transparentnost od nadležnih institucija kako bi zaštitili svoje prirodno i kulturno naslijeđe. Jednostavno rečeno, njihov cilj je izbeći ponavljanje propusta koji su se dogodili tokom prethodnih popravki vodopada i korita u Pijavicama.

 

 

(Jajce Online)

 

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Gradski stadion Ilijaš bit će domaćin ljetnog kampa “Barça Academy BiH”, koji u našoj...

Banjalučka policija je danas podnijela Okružnom javnom tužilaštvu u ovom gradu izvještaj protiv lica...

Nakon neuspješne sezone u italijanskom i evropskom nogometu, Milan će u narednoj sezoni pokušati...

Direktne strane investicije u BiH, prema prvim preliminarnim podacima Centralne banke, prošle godine su...

Konzumiranje šećera ne računa se samo onda kada pojedemo čokoladu ili kolač, ova supstanca...

Putovanje i fotografiranje oduvijek su išli “ruku pod ruku”. Gotovo da i nema onoga...