Jajačnin Tokić izabran za šefa kluba HDZ1990-HNP

Podijeli članak:

Stipe Tokić (HDZ 1990) je jučer preuzeo mandat u Parlamentu Federacije BiH, kao i drugi Jajčanin Bajro Makić (SDA). Bila je to sjednica na kojoj je izabrano i rukovodstvo parlamenta, ali koja je obilježena prekidom sjednice i napuštanjem iste od strane zastupnika SDA.

Pored samog mandata u Parlamentu Tokić je imenovan i za šefa Kluba HDZ 1990-HNP, automatski i član Kolegija Zastupničkog doma.

Povratak u Jajce

Stipe Tokić (27)  najmlađi je predsjednik jedne od političkih opcija u našoj zemlji. Odrastao je u Jajcu, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje, a zatim upisuje fakultet međunarodnih odnosa u Sarajevu. Nakon završenog fakulteta, Tokić se vraća u rodni grad gdje biva izabran za predsjednika HDZ-a 1990.

 

Izabrano rukovodstvo

Podsjećamo, Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) je izabrana za predsjedavajuću Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. 51 glas je bio za, 11 protiv i šest je bilo suzdržanih. Mahir Mešalić iz DF-a je tražio pojedinačno izjašnjavanje o ovoj tački, ali nije bilo podrške 14 zastupnika za taj prijedlog, tako da je odbijen.

Edina Gabela (SBiH) je izabrana za dopredsjedavajuću ovog doma. Za njen izbor je glasao 51 zastupnik, pet je bilo suzdržanih i 11 protiv. Osim Edine Gabele, za dopredsjedavajućeg je izabran i Mladen Bošković (HDZ).  Za njega su glasala 54 zastupnika, 11 je bilo protiv i pet suzdržanih.

U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ukupno ima 98 mandata. Prema potvrđenim rezultatima Opštih izbora u BiH, koje je 2. novembra objavila Centralna izborna komisija, SDA je osvojila 26 mandata u Parlamentu Federacije BiH, slijede SDP BiH i koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa po 15 mandata, te Željko Komšić – DF za građansku državu sa 12, dok je Koaliciji “Povjerenje” pripalo sedam mandata.

Naša stranka je u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH osvojila je šest mandata, NES – za evropsku BiH pet, Stranka za BiH četiri, a HDZ 1990 tri mandata. Po jedan mandat osvojili su Pokret demokratske akcije, Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatski nacionalni pomak /HNP/ i POMAK – Pokret za modernu i aktivnu Krajinu.

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U saobraćajnoj nesreći koja se sinoć desila na magistralnom putu Tuzla – Sarajevo, u...

Bosna i Hercegovina je na današnji dan prije 30 godina, 2. juna 1993. godine,...

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2023. godine iznosili su 4 milijarde...

Komandant 30. partizanske divizije Stanislav Galić naredio je 23. aprila 1992. formiranje 1. partizanske brigade. Za...

U subotu, 3. juna, održat će se centralni dio manifestacije obilježavanja zločina na području...

U sklopu Škole glume i govora Studio “Jazavac” i ove godine, kao završni rad,...