Search
Close this search box.

Jajački intelektualac koji je ostavio neizbrisiv trag: Deset godina od smrti dr. Enesa Milaka

Podijeli članak:

Na današnji dan prije deset godina, 10. juna 2014. godine, Jajce je izgubilo jednog od svojih najistaknutijih sinova, dr. Enesa Milaka. Ovaj drevni grad, bogate historije i kulturne baštine, zauvijek će pamtiti doprinos ovog izvanrednog čovjeka koji je svojom predanošću i radom neumorno radio na očuvanju i unapređenju Jajca.

Dr. Enes Milak rođen je 5. juna 1947. godine u Livnu, ali je svoju osnovnu školu i gimnaziju završio u Jajcu. Njegova akademska karijera započela je studijem historije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gdje je magistrirao i doktorirao. Njegova profesionalna putanja vodila ga je kroz različite institucije, uključujući Institut za savremenu historiju i Savez logoraša BiH.

Od 2000. do 2007. godine, Milak je radio u Društvu za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti u Jajcu, gdje je dao neizmjeran doprinos brojnim projektima obnove i konzervacije spomeničkog blaga ovog grada. Njegova strast i posvećenost učinile su da Jajce danas izgleda znatno drugačije nego što bi bilo bez njegove intervencije.

Jedan od ključnih trenutaka u njegovoj karijeri bila je njegova uloga u osnivanju Jajačkog akademskog kluba (JAK) u novembru 2006. godine. Od 2007. godine, dr. Milak je obavljao dužnost direktora JU “Muzej II zasjedanja AVNOJ-a”. Kao predsjednik Odbora za obnovu postavke i zgrade Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a, imao je najveće zasluge za uspješan rad ove ustanove, koja je postala važan kulturno-historijski centar.

Dr. Enes Milak je bio više od akademika i direktora; bio je istinski intelektualac koji je volio svoj grad i ljude. Njegov rad je uvijek bio usmjeren ka boljoj budućnosti Jajca. Iza sebe je ostavio neizbrisiv trag koji će služiti kao svjetionik za sve buduće generacije.

Jajce, grad kraljeva, kraljica, papinskih legata, sultana i maršala, pjesnika, slikara i putopisaca, teško će se odužiti ovom skromnom i velikom čovjeku. Njegova strast prema očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa i neumorna borba za bolje sutra Jajca ostat će trajno urezane u sjećanju svih nas koji smo ga poznavali i voljeli.

Dr. Enes Milak će zauvijek biti prisutan u našim srcima i mislima, kao simbol predanosti i ljubavi prema rodnom kraju. Njegov rad i nasljeđe će nastaviti da inspiriraju i vode nas na putu ka svjetlijoj budućnosti.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Već mjesec dana nema sastanaka ni pregovora partnera na državnom nivou vlasti, a ni...

Vrtoglavih, gotovo tri hiljade maraka, iznos je potrošačke korpe za mjesec april, dok penzije...

Pripadnici specijalne jedinice italijanske policije uhapili su 22-godišnju djevojku iz Bosne i Hercegovine u...

Tragedija se dogodila u mjestu Radešine, kod Konjica, gdje se utopio maloljetnik.

Savjet ministara BiH usvojio je izvještaj o radu Ekspertskog i Pravnog tima u vezi...

Vlada Republike Srpske juče je isplatila milion KM za prevazilaženje posljedica elementarnih nepogoda za...