Jajački vijećnici pokazali odgovornost i ekološku svijest

Podijeli članak:

Na današnjoj 17. sjednici Općinskog vijeća Jajce usvojen je prijedlog Zaključka kojim se zauzima stav po pitanju negativnog djelovanja geološkog istraživanja i eksploatacije metala na području opšine Jezero na vodu i vodotok rijeke Plive, piše Jajce Online.

Zaključkom je Općinsko vijeće zauzelo jasno stajalište, u smislu da je potrebno poduzeti promptne aktivnosti s ciljem proglašenja vodotoka rijeke Plive “Parkom prirode”, što bi omogućilo potpunu zaštitu rijeke Plive od negativnih uticaja devastacije na eko sistem, floru i faunu.

Osim toga pozivaju se nadležne institucije s viših nivoa vlasti, Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna, da u okviru svojih nadležnosti poduzmu aktivnosti kako bi se zaštitilo vodno bogatstvo i vodotok rijeke Plive.

Vijećnici su apelirali na bolju koordinativnu aktivnost između općina Jajce, Šipovo i Mrkonjić Grad, kako bi se spriječilo geološko istraživanje i eksploatacija metala, a što bi dugoročno sačuvalo rijeku Plivu od daljnjeg zagađenja i potencijalne ekološke katastrofe.

Uzimajući u obzir činjenicu da su općine Jajce, Šipovo i Mrkonjić Grad potpisale, 2017. godine, Sporazum o međuopćinskoj saradnji po pitanju preventivnog djelovanja i očuvanja vode i vodotoka rijeke Plive, vijećnici su zaključili da svi sudionici ovog Sporazuma, u potpunosti, trebaju poštivati preuzete obaveze, radi potpune zaštite rijeke Plive.

Ovaj zaključak jednoglasno je usvojen od strane 22 vijećnika SDA, HDZ, Naroda i pravde, SDP, HDZ 1990, SBiH i SBB.

Važna odluka

Hoće li kolege iz Šipova slijediti primjer vijećnika iz Jajca, ostaje nam da vidimo do sutra, kada je zakazana 20. sjednica Skupštine opštine Šipovo na kojoj je uvrštena tačka dnevnog reda “Razmatranje i odlučivanje po zahtjevu „SNK Metali“ d.o.o. Bijeljina za davanje saglasnosti za detaljna geološka istraživanja na području “Sinjakova”. O ovoj tački dnevno reda nema dostupnih informacija, ali pretpostavlja da investitor traži proširenje istražnog polja na teritoriji ove opštine, jer im postojeća dozvola vrijedi do 30.6.2023. godine.

Po novom zakonu detaljna geološka istraživanja uveliko će ovisiti o odlukama Skupštine o Jezero, ali i Skupštine opštine Šipovo.

Podsjećamo, mještani Jezera i Majdana ovog protive se detaljnim geološkim istraživanjima i eventualnom otvaranju rudnika na području koje se nalazi oko rijeke Plive, smatrajući da to može narušiti ekološku ravnotežu, čistoću vode, prirodne ljepote kao i sam način života. Ta istraživanja izvode Lykos Balkan Metals, čija je podružnica SNK Metali.

Zbog ovog problema održana su tri okrugla stola i dva protesta mještana.

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Frizeri su više od običnih majstora koji se bave kosom. Neki od njih uspijevaju...

Protekli vikend održana je Velika nagrada Monaka, a najbolje vozače Formule 1 pratili je...

U posljednje vrijeme naša reprezentacija je iz dijaspore dobila nekoliko kvalitetnih igrača (Dedić, Gazibegović,...

U okviru projekta “Dani cirkularne ekonomije 2023.” , a kojeg implementira Centar za obrazovanje...

NK GOŠK iz Gabele i FK Krupa u regularnom dijelu sezone Prve lige FBiH...

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za Klix.ba o sigurnosnoj situaciji...