Jajački pčelari na sajmu privrede BiH u Sarajevu

Podijeli članak:

Jajački pčelari će predstaviti svoje proizvode na 8. sajmu privrede BiH koji se od 8. do 12. decembra 2022. godine održava u Sarajevu.

Učešće na sajmu rezultat je dvogodišnjeg projekta “Održivo pčelarstvo za marginalizirane obitelji i ruralno stanovništvo” koji Općina Jajce i Muslim Aid Association realizuju u saradnji sa Udrugama/Udruženjima pčelara “Propolis” i “Roj”.

Na 8. sajmu bosanskohercegovačke privrede više od 260 učesnika predstavit će najnovija domaća tehnološka i kreativna dostignuća, a za jajačke proizvođače meda bit će ovo prilika za predstavljanje brenda „Med kraljevskog grada Jajca“, ali i zajednički realizovanog projekta.

Na području općine Jajce kroz projekat “Održivo pčelarstvo za marginalizirane obitelji i ruralno stanovništvo” 11 korisnika dobilo je start-up opremu za bavljenje pčelarstvom, a udruženjima je uručena procesna oprema za proizvodnju satnih osnova i punionica meda.

Razvijena je marketing oznaka, pa se jajački med sada može naći pod nazivom ,,Med kraljevskog grada Jajca”, što podrazumijeva analizu meda kojom se dokazuje njegov kvalitet, a ujedno krajnjem potrošaču daje sigurnost da se zaista radi o pravom i prirodnom medu.

S ciljem upoznavanja lokalnog stanovništva sa pčelarima i prezentacije proizvoda od meda, te ukazivanjem na važnost pčela u prirodi, u Jajcu je, u oktobru mjesecu, organizovana i Izložba meda kraljevskog grada Jajca.

 

 

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slavni glumac Serhio Kalderon preminuo je u 77. godini. Holivudska zvijezda, poznat po svom...

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola, odlučila je danas Vlada Srbije.

Reprezentativcu Bosne i Hercegovine Anelu Ahmedhodžiću od danas je dodatno skočila vrijednost na specijaliziranom...

Za srijedu, 7.6.2023. godine, zakazana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Sjednica će...

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH...

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno...