Jablanica: Obilježavanje 78. godišnjice Bitke na Neretvi

Povodom 78. godišnjice Bitke za ranjenike na Neretvi i 76. godišnjice pobjede nad fašizmom delegacije SABNOR-a Bosne i Hercegovine i kantonalnih udruženja SABNOR-a BiH te načelnik opštine Jablanicadanas će položiti cvijeće i odati počast svim borcima koji su dali živote u borbi za pobjedu nad fašizmom.

Polaganje cvijeća biće upriličeno na a Spomen-obilježju na platou Muzeja “Bitke za ranjenike na Neretvi“ u Jablanici u 12 sati.

Ove godine se obilježava i 80. godišnjica opštenarodnog antifašističkog ustanka bh. naroda i narodnosti, Dan ustanka naroda u Bosni i Hercegovini pa će, u znak sjećanja, u 11:50 sati u Neretvu biti spušteno osamdeset karanfila.

Predviđena je i posjeta obnovljenom i modernizovanom Muzeju “Bitka za ranjenike na Neretvi”

Ove godine zbog pogoršane situacije izazvane koronavirusom, kao i preporuka kriznog štaba, neće biti svečane akademije u povodu godišnjice Bitke za ranjenike na Neretvi, saopštili su organizatori.

Bitka na Neretvi, u narodu poznata kao Bitka za ranjenike,a u vojnoj literaturi kao Četvrta neprijateljska ofenziva, smatra se jednom od najhumanijih bitaka Drugog svjetskog rata, jer su partizani, povlačeći se pred devet neprijateljskih divizija – šest njemačkih, tri talijanske te nekoliko jedinica četnika, ustaša i domobrana, s ukupno oko 100.000 vojnika, biila primorani evakuirati i ranjenike. Poznata je izjava Josipa Broza Tita, vrhovnog zapovjednika Narodnooslobodilačke vojske: “Ranjenike ne smijemo ostaviti”.

Uspjevši probiti neprijateljski obruč partizanske jedinice stigle su do rijeke Neretve kod Jablanice. Tamo su srušili most i izgradili improviziranu drvenu konstrukciju služeći se krakovima koji su virili iz rijeke te preko njega prebacili glavninu snaga, ranjenika i Vrhovni štab.

BHRT