Search
Close this search box.

Izvoz iz BiH u 2023. mnogo je manji u odnosu na godinu ranije, no jedna industrija bilježi rast

Podijeli članak:

Bolje bi se živjelo da se više i radi, odnosno proizvodi, odnosno izvozi. A Bosni i Hercegovini – razmjena smanjena.

Kada odete u Tursku u trgovinu ili pekaru postoji mogućnost da je materijal za vrećicu proizveden u BiH. Pri kupovini nakita tamo moguće da je za njegovu izradu korišten i umjetni korund iz BiH. U Tursku izvozimo i oružje. Bh. proizvodi i u dalekoj Kini. U kineskim domovima dio namještaja od furnira porijeklom je iz BiH. Namještaj završava i u jednoj od najbogatijih država – Švicarskoj.

No, prošle godine smanjen je i uvoz i izvoz u odnosu na 2022. godinu. Izvoz je manji za 1,2 milijarde maraka. Pad privrednog rasta Njemačke, inflacija, nedostatak radne snage kao i ratovi koji bukte ključni su razlozi.

“Činjenično jeste da smo izgubili milijardu u izvozu, međutim ako kompariramo sa 2019. u porastu smo za šest milijardi. Ovo je pad između 2022. i 2023. reflektira se na ukupna globalna kretanja, najviše na EU jer tamo izvozimo 70% svojih proizvoda”, pojašnjava Vjekoslav Vuković, predsjednik VTK BiH.

U deficitu je BiH i kada je u pitanju razmjena sa susjednim državama. U Srbiju izvozimo električnu energiju, koks, mrki ugalj. Uvozimo naftna ulja, pekarske proizvode i pivo. Bh. struja osvjetljava domove i u Hrvatskoj, a tamo izvozimo i tekstilne proizvode, te izolovanu žicu. Uvozimo naftno ulje, kameni ugalj, brikete i tekstilne proizvode. Sve ovo su naši ključni izvozni proizvodi. Najviše uvozimo automobile, lijekove i naftna ulja.

BiH obiluje strašnim potencijalom kada je u pitanju električna energija. Dakle, tu možemo reći da prednjačimo u regionu jer proizvodimo 16 teravat sati, a unutrašnja potrošnja je šest teravat sati. Dakle razliku izvozimo i tu imamo suficit”, dodao je Vuković.

A značajan porast u izvozu bilježi namjenska industrija. U odnosu na 2013. godinu izvoz je povećan pet puta – prošle godine prodajom oružja zarađeno 408 miliona maraka.

Opširnije u priči.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Katastrofa za Srbiju i BiH! Nadali smo se da ćemo ipak gledati rukometaše srpskog i...

Nekadašnji hrvatski košarkaš Damjan Rudež, koji je od 2014. do 2017. godine nastupao u...

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezolucijuo Srebrenici.

Uprkos brojnim upozorenjima nadležnih institucija iz godine u godinu o tome šta se sve...

Nova studija je otkrila da navike spavanja mogu biti rani znak potencijalnog lupusa.

Proizvodnja cigareta nekada je zahtijevala tehnologiju koja je bila smještena samo u velikim fabrikama....