Search
Close this search box.

Izvježbajte spavanje: Da, i to se može

Podijeli članak:

Zamislite svijet u kojem je spavanje olimpijska disciplina, gdje se takmičari bore za zlatnu medalju u kategorijama poput “Najbrže zaspati na poslu bez da vas šef primijeti” i “Najduži kontinuirani san tokom vikenda”. Iako još uvijek čekamo da Međunarodni olimpijski odbor uvede ovu disciplinu, ne trebate biti sportista da biste postali profesionalac u spavanju. Da, dobro ste čuli. Spavanje se može izvježbati, a mi vam donosimo vodič kako to postići.

Razvijte svoj predspavjući ritual: Jer čak i vaš mobilni zaslužuje odmor

Prvi korak ka profesionalnom spavanju je stvaranje predspavajuće rutine koja ne uključuje listanje po društvenim mrežama do 03.00 ujutro. Zamijenite ekran čašom toplog mlijeka, knjigom ili meditacijom. Vaš mobilni će vam biti zahvalan na odmoru, a vi ćete se osjećati kao pravi spavački atletičar.

Optimizujte svoje spavaće okruženje: Spavaća soba kao hram sna

Vaša spavaća soba trebala bi biti hram posvećen spavanju, a ne mjesto gdje se miješaju rad, zabava i odmor. Ulaganje u kvalitetan madrac, jastuke i zavjese koje blokiraju svjetlost može značajno poboljšati kvalitet vašeg sna. Pokušajte zadržati sobnu temperaturu na ugodnih 18-22 stepena Celzijusa, jer ništa ne kaže “profesionalac u spavanju” poput osobe koja ima termometar pod kontrolom.

Naučite umjetnost kratkih drijemki: Osnažujuće kunjanje za napredne

Kratke drijemke tokom dana mogu vam dati dodatnu energiju, ali ključ je u njihovoj pravilnoj implementaciji. Drijemke duži od 20 minuta mogu vas ostaviti ošamućenima i dezorijentisanima, što nije idealno ako pokušavate impresionirati svoje kolege svojim svježim i odmornim izgledom. Dakle, postavite alarm i prepustite se umjetnosti kratkog odmora.

Postanite majstor u interpretaciji snova: Frojd bi bio ponosan

Svaki profesionalac u spavanju zna da su snovi više od noćnih avantura; oni su prozor u vašu podsvijest. Počnite voditi dnevnik snova i pokušajte analizirati šta vaš um pokušava reći. Možda otkrijete skrivene strahove, želje ili čak inspiraciju za svoj sljedeći veliki projekat. Ko zna, možda se u vama krije nespavajući pisac bestselera.

Borba protiv nesanice: Kada sve ostalo zakaže, prebrojite ovce

Ako se borite s nesanicom, sjetite se stare dobre metode prebrojavanja ovaca, navodi “Index”. Ako ni to ne upali, možda je vrijeme da razmislite o profesionalnoj karijeri u brojanju ovaca, prenosi “Index”.

Postati profesionalac u spavanju nije samo san svakog ljubitelja drijemanja; to je ostvarivi cilj. S pravim alatima, tehnikama i malo discipline, možete transformisati svoje noći (i dane) i postati prvak u spavanju. I ko zna, možda jednog dana zaista postoji Olimpijada spavanja. Do tada, srećno i laku noć!

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka