Izvedbom predstave “Psi(hopate)” počeo festival Mostarska liska

Podijeli članak:

Dvadeseto izdanje Međunarodnog festivala komedije Mostarska liska otvoreno je večeras u Narodnom pozorištu Mostar (NPM) premijernom izvedbom predstave “Psi(hopate)”, prema motivima teksta Eve Kamčevske “Ostani uspravan i hodaj graciozno”, u režiji Zorana Rakočevića, a nastale u produkciji NPM-a.

“To je zanimljiv komad koji smo radili u neobičnom, estetiziranom maniru, kada govorimo o stilu i žanru predstave te vizualnom identitetu s jedne strane, i s druge strane to je tekst koji nosi snažnu ideju o gubljenju ljudske solidarnosti. Otuđenje ljudi jednih od drugih zašto okrivljujemo globalni sustav, neoliberalni potrošački kapitalizam, ritam koji nam je nametnula trka za novcem i moći, koji se krije, a uništio nam je ono najvrijednije, a to je jaka srednja klasa (…)”,  istaknuo je u osvrtu predstave njezin režiser Zoran Rakočević.

Po njegovim riječima, moglo bi se reći da je to “farsa o čovjeku koji želi da se otrijezni od diktata potrošačke ideologije i sveukupnog šunda koji nam se uvukao u logiku poimanja stvarnosti”.

“Glavni junak Goce, kojeg igra prvak drame NPM Saša Oručević, prolazi kroz apsurdostičku metamorfozu u kojoj sistem, odnosno sistem mišljenja, vidi državni puč”, pojasnio je Rakočević.

Dramaturgiju potpisuje Emina Kovačević, scenografiju i kostimografiju Armin Ćosić, a muzički aranžman Atilla Aksoj.

U predstavi igraju: Saša Oručević, Amela Kreso, Ajla Hamzić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Emir Spahić, Emir Sejfić i, kao gosti, Ali Kamer Aksoj i Lejla Pajić.

Na ovogodišnjem izdanju Mostarske liske, koja će trajati do 25. maja, bit će odigrano još šest predstava: “Tri dana ili uspon i pad gospodina B.”, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, “Djelidba”, Kamernog teatra 55 Sarajevo, “Zid” Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, “Tko je ovdje lud”, Kazališta Planet Art iz Zagreba, “Covid ljubav”, Pozorišta Prijedor i “Terapija”, Regionalnog pozorišta Novi Pazar.

Svake večeri malu lisku za najbolju glumu dobit će jedan od glumaca u predstavi. 

Najbolje će birati stručni žiri u sastavu Aleksandar Seksan, Erol Kadić i Goran Damjanac. Žiri publike čine Amira Trbonja, Azemina Gubeljić i Sarah Sarić, a žiri medija Mirsad Behram, Sabina Buzaljko i Berislav Jurič.

Sve izvedbe počinju u 20 sati, a cijena ulaznice je 10 KM.

(BHRT)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slavni glumac Serhio Kalderon preminuo je u 77. godini. Holivudska zvijezda, poznat po svom...

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola, odlučila je danas Vlada Srbije.

Reprezentativcu Bosne i Hercegovine Anelu Ahmedhodžiću od danas je dodatno skočila vrijednost na specijaliziranom...

Za srijedu, 7.6.2023. godine, zakazana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Sjednica će...

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH...

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno...