Izraelci u utorak na parlamentarnim izborima

Izraelci će u utorak glasati na četvrtim parlamentarnim izborima za samo dvije godine, a analitičari navode da je ponovo riječ o svojevrsnom referendumu o premijeru Benjaminu Netanjahuu.

Netanjahu, koji je bio premijer u prethodnih 12 godina, nada se da će ga glasači nagraditi za uspješnu akciju vakcinacije stanovništva protiv virusa korona i razvoj diplomatskih veza sa arapskim svijetom.

Protivkandidati ukazuju na njegove prethodne propuste u strategiji protiv korone, oslanjanje na ultranacionalističke saveznike i aktuelno suđenje za korupciju, prenio je AP.

Ankete ukazuju na veoma neizvjesnu trku i mogućnost nastavka političke blokade i održavanje petih parlamentarnih izbora u kratkom vremenskom roku.

U Izrealu se glasači izjašnjavaju o strankama, a ne o pojedinačnim kandidatima. Očekuje se da će Netanjahuov Likud ponovo dobiti najviše glasova.

Nijedna stranka do sada nije osvojila sama parlamentarnu većinu od 61 mandata, a analitičari očekuju da će pobjednik i sada morati da pravi koaliciju.

BHRT